Četiri polaznika iz Vojvodine na Zimskoj školi hrvatskog folklora u Crikvenici

Objavljeno: 29.01.2014. Pregleda: 38

Zimska Skola Crikvenica2014Hrvatska matica iseljenika je od 3. do 12. siječnja 2014. godine organizirala već tradicionalnu Zimsku školu hrvatskog folklora u Crikvenici. Ovogodišnji polaznici seminara bili su iz Sjedinjenih Američki Država, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije i Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske. Tema ovogodišnjeg seminara bila je folklorno nasljeđe alpske zone: Međimurje, Prigorje, Zagorje, Podravina, Gorski kotar, Karlovačko pokuplje i Istra. Na seminaru su radile tri skupine: plesači, tamburaši te skupina tradicijskih glazbala.

Ugledni hrvatski etnokoreolog dr. Ivan Ivančan utemeljio je ovu školu folklora još 1963. godine, a današnji je voditelj škole Andrija Ivančan, diplomirani etnolog i koreograf. Na ovogodišnjem seminaru predavači su uz voditelja Andrije Ivančana bili i Vido Bagur, Miro Kirinčić, Goran Oreb, Josip Forijan, Tibor Bun, Vjekoslav Martinić, te gost predavač Siniša Leopold.

Srebrenka Šerović, voditeljica odjela za kulturu u HMI i organizatorica Zimske škole hrvatskog folklora istaknula je kako je cilj pomoći i zajednici vojvođanskih Hrvata kako bi mogli pohađati ovakav seminar. Ovogodišnji seminar pohađala su četiri polaznika iz Vojvodine: Zoran Adamović iz HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne, Matija Temunović ispred Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ iz Subotice te Valentina Tikvicki i Nikola Stantić iz HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

„Prvi sam put na seminaru ovakvoga tipa. Zadovoljna sam pruženim informacijama. Željela bih pohađati idućih godina i druge plesne zone. Kao predavača bih istaknula Andriju Ivančana. Voljela bih se aktivnije uključiti kao voditeljica i pomagač u radu folklornog ansambla čija sam članica“, rekla je Valentina Tikvicki.

Matija Temunović je na seminaru bio predstavnik Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevačkih pisama“ iz Subotice. Iako je na početak seminara stigao s nekoliko dana zakašnjenja, drugi su ga polaznici i predavači dobro prihvatili. „Istaknuo bih novinu koju smo radili, a to su plesovi alpske zone – s tim se plesovima do sada nisam sretao. Svirali smo još djela Josipa Andrića i drugih autora. Ako bih imao prigodu volio bih obići sve folklorne zone koje se rade na ovom seminaru, kako bih jednog dana mogao biti voditelj ili asistent u vođenju nekog tamburaškog ansambla.“

Tijekom održavanja Zimske škole, polaznike je, u povratku s proslave Dana grada Biograda na Moru i blagdana sv. Stošije, posjetilo izaslanstvo vojvođanskih Hrvata koje su činili su Ladislav Suknović i Ivica Dulić iz HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Vojislav Temunović, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

Tekst: I. D.
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima