Vojvođanski Hrvati na proslavi Dana grada Biograda

Objavljeno: 29.01.2014. Pregleda: 49

Vojvodjani u Biogradu-01-2014Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća grada Biograda na Moru, kojom je predsjedavala predsjednica Vijeća dr. Melanija Ražov Radas, 10. je siječnja 2014. godine obilježen Dan Biograda na Moru i blagdan Sv. Stošije, biogradske nebeske zaštitnice, a nazočno je bilo tridesetak izaslanstva na čelu s gradonačelnicima, načelnicima općina i predstavnicima gradova prijatelja i partnera iz: Njemačke, Bugarske, Austrije, Slovačke, Češke, Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske te iz Srbije.

Tročlano izaslanstvo vojvođanskih Hrvata činili su Ladislav Suknović i Ivica Dulić iz HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Vojislav Temunović, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Gradonačelnik Ivan Knez, obraćajući se nazočnima, naglasio je glavne aktivnosti i uspjehe koje je Biograd postigao u protekloj godini. U sklopu obilježavanja svečanosti organizirana je regata na kojoj su u jednome dijelu sudjelovali natjecatelji Sv. Stošije te revijalno i gradovi prijatelji, gosti proslave.

Vojvodjani u Biogradu-01-2014-2-mOsim sudjelovanja na svečanoj sjednici i u regati, vojvođanski Hrvati su posjetili i Zadarsku nadbiskupiju, kojom prigodom je zadarskom nadbiskupu mons. Želimiru Puljiću darovana i slika od slame. Prijateljstvo i suradnja Tavankuta i Biograda započela je prošle godine tijekom gostovanja HKPD-a „Matija Gubec“ u tome gradu, čiji je gradonačelnik najavio skori dolazak u Tavankut.

„Suradnja s Biogradom na Moru, koja je započeta prošlog ljeta, pokazala se iznimno važnom za daljnji kulturni slijed događanja i posjeta. Kako su i sami organizatori istaknuli, izložba slika od slame, koja je ljetos bila u Biogradu i nastup folklornog i tamburaškog odjela HKPD-a 'Matija Gubec' iz Tavankuta, bio je događaj sezone. Na prijemu kod gradonačelnika Kneza predstavljena je šarolikost i kvaliteta kulturnih programa koji bi se mogli pripremiti u suradnji s HGU 'Festival bunjevački pisama' i time upotpuniti ovogodišnje kulturno ljeto u Biogradu. Nadamo se nastavku ove suradnje, a već idući susret se očekuje u Tavankutu u okviru proslave Dana Osnovne škole 'Matija Gubec' i održavanja VI. Gupčevog bala“, kazao je Ladislav Suknović.

Tekst: I. D.
Fotografije: Grad Biograd na Moru

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima