Blagoslov prostorija i svečanost useljenja u Hrvatski dom – Maticu

Objavljeno: 14.07.2023. Pregleda: 58

Nakon svečanosti otvorenja, kojoj su nazočili brojni visoki dužnosnici među kojima i premijeri Hrvatske i Srbije, 30. lipnja 2023. godine, blagoslovljene su prostorije i proslavljeno je useljenje u Hrvatski dom – Maticu u Subotici. Hrvatski dom – Matica sjedište je profesionalnih institucija hrvatske manjine u Srbiji – Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU Hrvatska riječ te djelomice i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a služit će i kao prostor za društvene aktivnosti pripadnika te zajednice.

Radovi na kući trajali su dvije godine, od lipnja 2021. do lipnja 2023. godine, a tome je prethodilo godinu dana prikupljanja potrebnih građevinskih dozvola. Projekt je gotovo u cijelosti financirala Vlada Hrvatske, i to s 1.870.629,39 eura zajedno za kupnju placa i izgradnju kuće.

Dom treba zračiti toplinom

Nakon hrvatskih domova u Novom Slankamenu, Srijemskoj Mitrovici, Rumi, Tavankutu, Somboru, Đurđinu i Subotici te povijesne subotičke Matice, izgrađeno je novo mjesto okupljanja Hrvata.

Svečanost useljenja u Maticu započeo je obredom blagoslova prostorija objekta koji je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić. „Radom svojih ruku, uz pomoć tehničkih vještina i lijepih umjetnosti, čovjek surađuje sa Stvoriteljem da Zemlja postane dostojnijim boravištem ljudske obitelji. Ovaj častan dom pod svoj krov okuplja prijatelje kulture, pjesme, književnosti, znanosti, pa treba zračiti toplinom i privlačnošću. Čovjek koji se brine za usavršavanje djela stvaranja, promiče i usavršava ljudsku zajednicu, a opslužuje Kristovu zapovijed jer spremno prihvaća služenje braći“, kazao je mons. Beretić.

Za zajedništvo i dobro zajednice

Pozdravljajući nazočne, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić poručila je kako je Matica „dom svih onih kojima je do razvoja zajedništva i dobrog naše zajednice stalo“.

Kako je dodala, „naša posloženost, profesionalnost, kohezija i zajedništvo“ ostavili su veliki dojam na visoke uzvanike koji su nazočili ranijoj svečanosti otvorenja Hrvatskoga doma. „To je naša zajednica, to je zajednica koja će tek doživjeti svoj preporod. Ne zato da bi nam se drugi divili nego zato što znamo cijeniti sebe, druge, i što želimo da se u našoj zajednici svatko osjeća ponosno, sigurno i dobrodošlo, bez obzira kojim drugim zajednicama pripadao. I zato da jednake male matice napravimo i u Petrovaradinu, Monoštoru, Sonti, Somboru, Srijemskoj Mitrovici ili Beogradu“, kazala je Vojnić.

Vojnić je poručila i da „vlastito ja ne treba stavljati ispred dobra zajednice“. „Nije važno tko će dati gol, Matica je uspjeh cijelog tima, Matica je uspjeh svakoga od nas“, zaključila je Vojnić.

Na svečanosti se okupio lijep broj ljudi, među kojima su bili i vijećnici i elektori HNV-a, djelatnici profesionalnih hrvatskih institucija, predstavnici udruga, vjerskog, kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice, izvođači radova, svećenici...

U izgradnji Matice sudjelovalo je preko stotinu radnika i stručnjaka, brojni aktivisti hrvatske zajednice, a kapitalnim projektom koordiniralo je Hrvatsko nacionalno vijeće. Njima, kao i sudionicima ranijeg programa otvorenja Matice, ovom su prigodom uručene zahvalnice. Uslijedila je zabava s domjenkom, a za glazbu su bili zaduženi ansambl Ruže i pjevač Marko Žigmanović.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima