U Monoštoru održan Marijanski pučki festival

Objavljeno: 14.07.2023. Pregleda: 58

KUD Hrvata Bodrog iz Monoštora organiziralo je 1. srpnja 2023. godine Marijanski pučki festival. U crkvi sv. Petra i Pavla nastupile su pjevačke skupine iz Hrvatske i Bačke. Ove godine sudionici su se predstavili marijanskim pjesmama koje se pjevaju za Uskrs.

„Svi sudionici su dobili zadaću da pripreme pjesme koje su se pjevale u vrijeme Uskrsa. Pjesme koje će pjevati ŽPS Kraljice Bodroga stare su više od 100 godina, ali se i dalje pjevaju u našoj crkvi. Jedan od ciljeva Marijanskog festivala je upravo traganje za starim pučkim napjevima i njihovo izvođenje. Jedan isti napjev može imati više načina izvođenja. Prošle godine, kada je tema bila Gospin plač, čuli smo kako se isti tekst pjeva drugačije u Vodicama, Slavoniji, Vojvodini. Isto je i kod uskrsnih pjesama“, kaže voditeljica ŽPS-a Kraljice Bodroga Anita Đipanov-Marijanović.

Muška pjevačka skupina Rakijaši iz Podcrkavlja drugi je puta na Marijanskom pučkom festivalu u Monoštoru. I oni se trude sačuvati što više starih napjeva. „Djelujemo unutar KUD-a Krešimir Šimić. Imamo puno marijanskih pjesama, ne samo za blagdane već i tijekom cijele godine. Pjesme su se sačuvale usmenom predajom, zato su se neki od dijelova izgubili, pa je na nama sada pronaći što originalnije verzije, zapisati ih kako bi ostalo za nove generacije“, kaže voditelj skupine Josip Andrić.

„Kao ženska pjevačka skupina aktivne smo 25 godina, nastupale smo u Hrvatskoj i inozemstvu. Sada smo prihvatile poziv za festival u Monoštoru. Inače dio smo KUD-a Šokadija iz Strizivojne“, kaže voditeljica ŽPS-a Druge Janja Glavačević.

Uz goste iz Hrvatske sudjelovala je i KPZH Šokadija iz Sonte i domaćini koji su imali tri pjevačke skupine: ŽPS Kraljice Bodroga, MPS Bodroški bećari i dječju skupinu Bodroški mališani.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima