Obilježen Zavjetno-zavičajni dan u Vajskoj

Objavljeno: 14.07.2023. Pregleda: 54

Šestu godinu zaredom, u zajedničkoj organizaciji župa sv. Jurja u Vajskoj i sv. Ilije u Bođanima i HKU-a Antun Sorgg, u Vajskoj je 2. srpnja 2023. godine organiziran Zavjetno-zavičajni dan.

Misno slavlje predvodio je mons. Josip Ivešić, generalni vikar srijemske biskupije u koncelebraciji s domaćim župnikom Goranom Vilovim. U svojoj homilij mons. Ivešić govorio je o radosti zahvalnosti. „Zahvalnost za sve one naraštaje koji su prije nas kroz prošlost obilježavali ovaj dan kao Zavjetni dan ove župe, vjerujući i poštujući ono što je Božje, računajući da je Bog i onaj koji može pomoći čovjeku na njegovom životnom putu. Kada se i mi u svome svakodnevnom životu zavjetujemo Bogu da ćemo nešto činiti, onda moramo biti svjesni da je to velika i važna stvar. Netko je u prošlosti dobro promislio i odlučio ‘ajmo uzeti ovaj dan kao zavjetni dan da bude blagdan za naše selo, za ovu zajednicu i kada ćemo zajedno zahvaliti Bogu što je ovdje, među nama i s nama’. Mi se danas želimo zahvaliti i svima onima kroz naraštaje koji su čuvali svoju vjeru, svoj identitet, čuvajući one svoje istinske vrijednosti, kršćanske, moralne, obiteljske i druge koje su potrebne kako bi čovjek mogao živjeti po Božjem, kako bi čovjek mogao živjeti radosno, sretno“, kazao je mons. Ivešić.
Misno slavlje animirao je mješoviti zbor Uzvišenja Svetoga Križa. Nakon mise vjernici su sudjelovali u procesiji s Gospinim kipom. U kulturnom dijelu programa sudjelovali su KUD Slavko Janković Rokovci – Andrijaševci, KUD Slavko Janković iz Šiškovaca, KPZH Šokadija iz Sonte, HKU Antun Sorgg iz Vajske i sestre Kovačev iz Bođana.

Okupljenim župljanima i gostima obratio se ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, a proslavi su nazočili dopredsjednik HNV-a Slavko Benčik, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, predsjednik Mladeži DSHV-a Marin Piuković, te načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković.

Tradicija ovih susreta je da svi okupljeni na kraju otplešu Šokačko kolo, a tako je bilo i ove godine.

Izvor: Hrvatska riječ (A. Š.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima