Blagoslovljeno žito na blagdan svetog Marka

Objavljeno: 29.04.2016. Pregleda: 46

Duzijanca2016 blagoslov zita 1Misnim slavljem u crkvi sv. Josipa radnika u Đurđinu, koje je predvodio vlč. Andrija Anišić uz koncelebraciju vlč. Miroslava Orčića, 25. travnja 2016. godine, na dan svetog Marka evanđeliste obilježen je svečani početak ovogodišnje Dužijance. Nakon svete mise, po ustaljenom obredu, uslijedila je svečana procesija do njive koja je u vlasništvu župe sv. Roka, na kojoj će biti upriličeno natjecanje najboljih risara, a vlč. Anišić je blagoslovio žito, moleći za obilat rod i dobre vremenske uvjete.

Duzijanca2016 blagoslov zita 3Okupljenim žiteljima Đurđina i njihovim uvaženim gostima, među kojima su bili generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, te predstavnici hrvatskih institucija, obratio se direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković: „Nastojat ćemo da na ovoj njivi u Đurđinu svake godine organiziramo natjecanje risara, jer nam je želja imati jedinstvenu lokaciju na kojoj planiramo izgraditi risarski salaš sa svim pripadajućim i potrebnim objektima“.

Držeći se tradicije, sudionici procesije su ubrali nekoliko stručaka mladog žita koje se čuva sve do vremena blagoslovljenog klasa Dužijance. Potom su se svi zaputili do etno salaša, koji se nalazi pokraj župne crkve, gdje je uslijedilo prigodno druženje. (N. S.)

Markovdan u Lemešu

Markovdan Lemes2016 1Blagoslovom mladog žita 25. travnja 2016., Lemešani su obilježili blagdan svetog Marka, Markovdan. Popodnevnu euharistiju predslavio je lemeški župnik vlč. Antal Egedi u crkvi Rođenja BDM. Po završetku mise vjernici su u procesiji trebali izaći do žitnog polja obitelji Aladžić, ovogodišnjih domaćina blagoslova, što je izostalo zbog kiše. Po riječima starijih koji pamte obilježavanje Markovdana, u Lemešu nekada je imalo izuzetno veliki značaj i okupljalo je veliki broj vjernika, pa je tako crkva uvijek bila dupkom puna. Bilo je nezamislivo obrađivati atar i baviti se poljoprivredom, a izostati sa blagoslova žita. Misa se služila u ranim prijepodnevnim satima tako da se po završetku radilo, tj. nije se svetilo a svaki vjernik pojedinačno je nosio mlado žito na blagoslov što znači da se nije organizirao ophod i nije se izlazilo na polje. Bio je to pravi mali obiteljski ritual, tko će izaći u atar i nakositi mladog žita te ga u lijepoj kotarici, ili pak među žuljavim rukama čvrsto stisnutog donijeti na posvetu.

Markovdan Lemes2016 2Posljednjih petnaestak godina obilježavanje Markovdana iniciraju članovi HBKUD-a Lemeš, nositelji crkvene manifestacije, a sada već u suradnji s ostalim lokalnim udrugama i vjernicima laicima, koji su donijeli par lijepih otkosa žita pred oltar. Koliki je značaj Markovdana i njemu u čast organiziranog ophoda u Katoličkoj crkvi govori činjenica da ga je papa Grgur Veliki 590. godine proglasio sastavnim obredom za cijelu zapadnu Crkvu nakon što su razne bolesti, suše ili poplave, pošasti i nedaće nahrupile na puk koji je opet isprosio milosrđe organizirajući procesije baš na blagdan. (Ž. Z.)

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima