Subotički učenici nagrađeni na „Haiku susretima“ u Rijeci

Objavljeno: 25.04.2016. Pregleda: 42

Haiku susretRI2016 1 mDa učenici koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku pomiču granice dokazuje i novi uspjeh učenika OŠ Matko Vuković iz Subotice koji su osvojili vrijedne nagrade na 1. međunarodnom haiku natječaju za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu te učenika s posebnim obrazovnim potrebama. U kategoriji suvremeni haiku, prvu nagradu osvojila je Tereza Kujundžić, a treću Anamaria Tumbas, obje učenice VII. razreda, dok je Matea Rudinski iz V. razreda pohvaljena.

Na natječaju, koji je kao projekt odobrilo Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, odazvalo se više od 40 škola iz zemlje i inozemstva, s 302 haikua u kategoriji haiku, te 85 ilustriranih haiku ostvaraja. Posebno su vrednovani učenici od I. do IV. te od V. do VIII. razreda prema kategorijama.

Haiku druženje i svečanost uručenja nagrada i priznanja najuspješnijim učenicima, mentorima i školama održano je 22. travnja 2016. godine, u OŠ Vežice u Rijeci. Ovoj lijepoj manifestaciji prisustvovali su nagrađeni učenici iz Njemačke – Hrvatska nastava Hessen s mentoricom Smiljanom Veselić – Vučina, nagrađeni učenici iz Subotice s mentoricom Martom Vargek, a prisustvovale su i voditeljice nagrađenih učenika iz Švicarske i Crne Gore Lidija Bodalec i Ana Šarčević. Održana je i haiku radionica u japanskom vrtu škole koju su s domaćinima vodili književnici Valerio Orlić, te Jasna Popović – Poje, mentorica nagrađenih učenika iz Novske, a radovi će biti tiskani u Zborniku susreta.

Haiku susretRI2016 2 mKakvi su dojmovi iz Rijeke pročitajte u tekstu dobitnice prve nagrade Tereze Kujundžić: „Na satu hrvatskog jezika, dobili smo domaću zadaću koja mi nije djelovala zanimljivo. Trebali smo napisati dvije haiku pjesmice. Znala sam kako se piše haiku. Nisam bila oduševljena, ali sam ipak napisala domaću zadaću, da ne bih dobila jedinicu, i poslala ju e-poštom. Nakon mjesec dana nastavnica mi je rekla da sam osvojila prvu nagradu u kategoriji suvremeni haiku. Bila sam presretna! Iako sam nevoljno pisala pjesmicu, bilo mi je drago što sam ju ipak napisala. U četvrtak, 21. travnja, krenuli smo u Rijeku. Bila sam uzbuđena i radoznala. Zanimalo me je kako će izgledati dodjela diploma, kakav će biti program, što ćemo sve posjetiti, hoće li biti novih prijateljstava... To jutro je bilo tmurno vrijeme. Pitali smo se je li tako i u Hrvatskoj? Iz naše škole su išli Matea Rudinski, Lea Šegina (učenice petog razreda), nastavnica hrvatskog, ravnateljica škole i ja. Na putu k Rijeci, zastali smo u Zagrebu, Opatiji i vidjeli Krk. Šetali smo tim gradovima i vidjeli razne spomenike, katedrale, spise... Svidjelo mi se što smo vidjeli spomenik poznatog pisca Miroslava Krleže, jer smo nedavno čitali jedno od njegovih djela. U petak, 22. 4., išli smo na dodjelu diploma u OŠ Vežice. Škola je jako moderna! U svakoj učionici ima internet. Ispred škole se nalazi japanski vrt. Izgled cijele škole me je oduševio! Dodjela je bila vrlo svečana. Na početku je bio program koji su izveli učenici domaćini koji idu na moderan i klasičan balet. Prvo su dodijeljene nagrade i priznanja učenicima i mentorima. Imala sam tremu... Plašila sam se da ću se kada me prozovu spotaknuti ili će nešto poći po zlu! Ali ipak je sve ispalo dobro i shvatila sam da nije bilo potrebe za tremom. Naučila sam i da se po pravilu haiku čita dva puta, jer je prilično kratak. Nakon dodjela, izašli smo van u japanski vrt i imali radionicu Pokret naprijed i mir. Trebali smo napisati još jedan haiku dok smo inspirirani i uživamo u ljepotama japanskog vrta. Vrt je bio pun zanimljivog drveća i cvijeća. U njemu se nalazi umjetno jezero i veoma je zanimljivo. Kasnije smo imali vremena družiti se sa sadašnjim i bivšim učenicima te škole, učenicima drugih škola, gradova i država. Drago mi je što sam išla u Rijeku zbog haiku pjesmice, Iako se nisam nadala, izvrsno sam se provela.“

Nagrađeni haiku

Sloboda?

Ptica bez krila
U zlatnome kavezu-
Otvorenome.
Tereza Kujundžić, 7.r.

Raspust je fora
i svi ga mi volimo,
pa ga čekamo!
Anamaria Tumbas, 7.r.

Mnogo đaka i
puna graje, veselja
je škola moja.
Matea Rudinski, 5.r.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima