Božićni koncert folkloraša HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 29.12.2012. Pregleda: 55

KoncertHKC BK 2012-1Iako je Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice u stečaju, njegov folklorni odjel održava probe i nastupa. Kao dar publici za niz predstojećih blagdana, folkloraši su 16. prosinca 2012. godine u dvorani Centra priredili Božićni koncert. Na koncertu su nastupile dvije postojeće skupine folkloraša – pripremna skupina i prvi ansambl, koji su, kako je rekao koreograf Andrija Bašić Palković, predstavile svoj rad u proteklih godinu dana.

KoncertHKC BK 2012-2Prvi, reprezentativni ansambl izveo je splet bunjevačkih plesova, šokačke plesove, plesove iz Srbije (čobanski ples „Trojno“ i „Mješovite šopske igre“), te plesove iz Makedonije („Povardarje“). Pripremna skupina predstavila se koreografijom bunjevačkih plesova.

Osim što je pratio nastup plesača, glazbeni sastav HKC-a pod vodstvom Mladena Bašića Palkovića izveo je samostalno blok skladbi pod nazivom „Ciganska vrteška“ i instrumental „Makedonska šetnja“. Svoje solističke točke imala je i nedavno organizirana ženska pjevačka skupina pri folklornom odjelu, koju su pripremile Senka Horvat i Martina Stantić. Ova je skupina izvela sklad pjesama „Pletenica“ i „Hercegovina“.

KoncertHKC BK 2012-3Pri kraju koncerta, na veliko oduševljenje publike koja je u potpunosti ispunila dvoranu HKC-a, nastupili su veterani „Bunjevačkog kola“ koji su izveli koreografiju pod nazivom „Otrgnimo se zaboravu“ sastavljenu od nekoliko bunjevačkih plesova – „Ćućavo kolo“, „Slamarsko kolo“ i „Kukunješće“. Riječ je o generaciji koja se aktivno bavila folklorom tijekom 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća i koja se smatra „zlatnom generacijom“. Više od pet godina oni su harali scenama i malo amaterskih društava moglo se nositi s njima.

Božićni koncert folkloraša HKC-a „Bunjevačko kolo“ završen je „Bunjevačkim momačkim kolom“ u koreografiji Stevana Tonkovića Pipuša, te skupnom izvedbom tradicionalne božićne pjesme „Svim na zemlji“.

Tekst i fotografije: D. B. P.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima