Jubilarna manifestacija „Mladost pleše“ u Maloj Bosni

Objavljeno: 29.12.2012. Pregleda: 48

Mladost plese2012-1Hrvatska udruga kulture „Lajčo Budanović“ iz Male Bosne proslavila je tradicionalnu, 10. manifestaciju pod imenom „Mladost pleše“ koncertom u mjesnom Domu kulture, 15 prosinca 2012. godine. Ova je hrvatska udruga odmah nakon osnutka 2002. godine pokrenula manifestaciju po kojoj je postala prepoznatljiva u nizu manifestacija drugih hrvatskih udruga iz okruženja. Nije bilo dvojbe koji naziv dati manifestaciji. Manifestacija ima za cilj prezentirati stvaralaštvo i rad članova različitih kulturnih udruga, različitih dobnih skupina, koji njeguju mladost duha i potiču višegeneracijske susrete i suradnju te zajedničke nastupe. Desetljeće već manifestacija traje, a u njezinome programu je sudjelovalo puno, prije svega hrvatskih udruga s prostora Vojvodine, ali i iz Republike Hrvatske.

Današnja uprava udruge željela je svoju jubilarnu, desetu po redu manifestaciju organizirati što bogatije, no financijske prilike su omogućile samo skroman susret udruga iz okolnih sela. Tako je u programu sudjelovala dječja dobna skupina HUK „Lajčo Budanović“, te gosti HKC „Bunjevačko kolo“, odnosno njegov ogranak iz Starog Žednika, kao i dječja folklorna skupina HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Zbog loših vremenskih uvjeta na smotru nisu mogli doći članovi HKUD „Đurđin“ iz Đurđina, ogranka HKC „Bunjevačko kolo“ iz Bikova te HKUD „Lemeš“ iz Lemeša.

Mladost plese2012-2Predsjednik organizacijskog odbora i predsjednik društva Stipan Dulić, o početku organiziranja ove manifestacije, ali i o njezinoj budućnosti kaže: „Organizacija manifestacije ‘Mladost pleše’ je u početku, prije deset godina, išla dosta teško, jer smo se kao tek utemeljena udruga trudili uklopiti u mapu djelovanja drugih hrvatskih udruga, no posljednjih se godina naša djelatnost uhodala i organizacija manifestacije provođena je složno i uspješno na zadovoljstvo prije svega naših članova i njihovih roditelja. Sada je i samo djelovanje udruge otežano, jer nam nedostaje financijska potpora. Čak je i ova jubilarna manifestacija skromno organizirana, ali svakako nam je drago da smo je održali. Iskreno se nadam kako budućnost udruge i same manifestacije neće biti upitna, jer je mladima u Maloj Bosni jedino naša udruga utočište u kojem se mogu družiti i djelovati na području očuvanja i njegovanja tradicije Hrvata koji žive u našem mjestu.“

Tekst i fotografije: Ivica Dulić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima