Božićni koncerti i svečanosti među vojvođanskim Hrvatima

Objavljeno: 29.12.2012. Pregleda: 49

bozicnjaci2011-1Božićni koncerti, svečanosti i izložbe koje priređuju kulturne udruge Hrvata i škole koje imaju nastavu na hrvatskom jeziku, održani su diljem Vojvodine. Bilježimo svečanosti u Lemešu, Monoštoru, koncert u subotičkoj katedrali, Velikoj vijećnici Gradske kuće, također u Subotici, u pojedinim subotičkim školama, potom u Somboru, Vajskoj…

… u Lemešu

Advent ili došašće je vrijeme priprema za rođenje malog Isusa. Oni koji pripreme za Božić ne svode na puki šoping i grozničavu žurbu pripreme jela i dekoraciju, ne ovise samo o jednom danu. Ustati svako jutro malo ranije, otići na roratu tj. zornicu, ispovjediti se i pričestiti na polnoćki, duhovna je priprema koja ispuni dušu. Ako se tomu doda neki lijep kulturni događaj i okupi se obitelj, tada možemo govoriti o punini doživljaja Božića. Lemešani pripreme počinju već prvog dana adventa. Već su navikli da im HBKUD „Lemeš“ za Materice pokloni koncert. Udruga koristi vrijeme došašća da svojim sugrađanima i vjernoj publici zahvali na cjelogodišnjoj potpori. Na Materice, 16 prosinca 2012. godine, vjernu publiku HBKUD-a „Lemeš“ dočekala je živa slika Betlehemske štalice i izložba božićnjaka. Svoje božićnjake su donijele gošće iz somborskog HKUD-a „Vladimir Nazor“ i domaćini, brat i sestra Dario i Tamara Brkić, Mariška Pravdić, Kata Kanjo i Stana Kovač.
Boz koncert2012-LemesProgram je počeo recitalom „Tama je svud“ koji su izvodile recitatorice nagrađene na pokrajinskoj smotri na hrvatskom jeziku
Kristina Kemenj i Maja Kovač. Svoje umijeće plesanja prikazali su najmlađi (od 5 do 9 godina), potom je pjevački odjel domaćina pjevao božićne pjesme na hrvatskom i mađarskom jeziku. Nizali su se nastupi folklornog odjela, recitatori, pa djevojački zbor „Musica viva“ pod dirigentskom palicom Marite Topić. Solo nastup Aleksandre Pletikosić iz Lemeša, učenice druge godine srednje glazbene škole u Somboru i pobjednice državne smotre u solo pjevanju glazbenih škola, izazvala je posebnu pozornost publike i buran pljesak. Pjevanje pjevačkog odjela HKPD-a „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega dočarao je publici štih Božića nekad kada se pjevalo bez glazbene pratnje u svakoj kući i obitelji. Večer je završena pjesmom „U to vrijeme godišta“ koju su pjevali svi sudionici koncerta. Uz čestitku Materica podijeljene su jabuke sa zabodenim dinarom u njih, podsjećajući nas na stari običaj darivanja na Materice. (L. K.)

Boz koncert2012-Monostor... u Monoštoru

U Monoštoru je 16. prosinca 2012.godine, u Domu kulture organizirana mala božićna svečanost pod nazivom „U susret Božiću“. Uz veliko uzbuđenje djece moglo se već osjetiti blagdansko ozračje. Otvoren je mali sajam božićnih ukrasa, darova, medenjaka i božićnih kolačića. Na sajmu su izlagali monoštorski kreativci, te umjetnice u pravljenju poslastica. Dječji program na bini okupio je mnoštvo gledatelja, pa su sva mjesta za sjedenje bila zauzeta. Djeca iz KUDH-a „Bodrog“ priredila su nazočnima tri igrokaza: „Razgovor s pastirom“, „Sveta noć“ i „Gledaj srcem“, te recitacije i božićne pjesmice. Interesantnim kostimima i blagdanskom scenografijom priuštili su pravu svečanost gledateljima, a da cio nastup prođe kako valja pobrinula se njihova voditeljica Anita Đipanov. Nakon što su sudionici programa prisutnima poželjeli sretan Božić, u dvoranu je ušao Djed Božićnjak sa svojim pomoćnikom, te malim glumcima i zabavljačima podijelio darove, nakon čega je slatkiše podijelio i svim nazočnim mališanima. U duhu Božića, prikupljeni su darovi i za one mještane kojima je to najpotrebnije. (Z. M.)

Boz koncert2012-MatkoSU…u subotičkoj Osnovnoj školi „Matko Vuković“

Božićno vrijeme je vrijeme veselja i radosti, vrijeme kad se pjevaju najljepše pjesme, kada se recitiraju jedni od najljepših stihova. Kako bi ljudima prenijeli divnu poruku ovoga blagdana, u subotičkoj osnovnoj školi „Matko Vuković“ 20. prosinca 2012. godine održana je ekumenska priredba pod nazivom „Raspjevani Božić 2012.“. Pjesmom i recitacijama su učenici koji pohađaju katolički i pravoslavni vjeronauk izmamili osmijehe na lice, ali i osjećaj ponosa kod svojih roditelja, djedova i baka, sestara i braće. Na priredbi je sudjelovao veliki broj djece, među kojima i oko stotinu djece iz hrvatskih odjela. Na kraju priredbe prikazan je zanimljivi kratki film. Naime, na inicijativu učiteljice Ane Čavrgov i uz stručnu potporu Srđana Simjanovića, djeca hrvatskih odjela iz OŠ „Matko Vuković“ snimila su svoj novi film na osnovi priče „Drvenci“ Maxa Lucadoa. Priča govori o životu Drvenaca koji žive u Drvengradu, a sve ih je načinio jedan rezbar Eli. Poruka filma jest da je svatko od nas jedinstveno biće, originalno i neponovljivo, kao i da su „etikete“ nevažne. (A. S.)

vajska-crkvasv.jurja… u crkvi sv. Jurja u Vajskoj

HKPU „Zora“ i MO DSHV Vajska priredili su 20. prosinca 2012. godine, do sada najuspješniji božićni koncert, koji predstavlja krunu dosadašnjega dvogodišnjeg rada ove udruge. Na koncertu održanom u crkvi sv. Jurja u Vajskoj, pred brojnom publikom nastupile su pjevačke skupine „Kraljice Bodroga“ iz Monoštora, „Muzika Viva“ iz Lemeša, HKPD „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Berega te domaća HKPU „Zora“ iz Vajske. Bio je to program za sve ukuse: od pučkih pjesama i folklora do klasične duhovne glazbe više razine. Program je uljepšao svojim pjesmama kršćanskog nadahnuća Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.
Mnogi su od nazočnih prije koncerta dočekali Betlehemsko svjetlo, koje je stiglo iz Beča, te je preko Đakova, Osijeka i graničnog prijelaza Erdut – Bogojevo došlo u Plavnu, a donijeli su ga izviđači „Slavonskog hrasta“ iz Osijeka. Tim je povodom u plavanjskoj crkvi priređen prigodni program u kome je sudjelovao i zbor HKUPD-a „Matoš“.
Pjesma „Radujte se narodi“, koju su na završetku vajštanskog koncerta otpjevali svi sudionici zajedno, bila je doista lijep primjer povezivanja dvaju značajnih događaja u dvama susjednim selima te dobra duhovna priprema za nastupajući blagdan Božić. (
Z. P.)

Boz koncert2012-MilutinovicSU… u Osnovnoj školi „Ivan Milutinović“

U školi „Ivan Milutinović“ održane su dvije veće priredbe, obje sada već tradicionalne. Najprije je 17. prosinca 2012. godine, u dvorani za tjelesni odgoj održan Božićno – novogodišnji vašar. Sve je vrvjelo od djece i roditelja, prekrasnih božićnih uradaka i kolača, a što je najvažnije sve se to moglo kupiti po povoljnim cijenama. Svatko je mogao za sebe pronaći neki lijepi aranžman ili bor za stol, možda ukras za jelku ili čestitku za predstojeće blagdane i slično. Ponuda je bila bogata, a posjećenost kao i uvijek velika. Tko je bio umješniji mogao se i cjenkati s malim prodavačima koji su vješto reklamirali svoje uratke.
Nekoliko dana kasnije, točnije 20. prosinca, u Dječjem kazalištu održan je Božićni koncert učenika Osnovne škole „Ivan Milutinović“. I bina i gledalište bili su pretijesni primiti sve sudionike koncerta, kao i njihove posjetitelje koji su ih došli pogledati. No, to nije smetalo niti jednima ni drugima da uživaju u ovoj prekrasnoj večeri. Naizmjence su nastupili članovi zbora nižih razreda koje je pripremila učiteljica Ana Kovač, članovi zbora viših razreda u pratnji orkestra sačinjenog od gitare, trube, bongosa, violine, zvečki i klavira koje je uvježbala nastavnica Jovana Stojaković, te članovi tamburaškog orkestra škole pod ravnanjem učiteljice Danijele Romić. Bilo je i solista, a na koncu su svi sudionici nastupili skupa pjevajući i svirajući pjesmu Prve lige „Od Božića do Božića“. (B. I.)

Boz koncert2012-VijecnicaSU… u subotičkoj Gradskoj kući

Zbor „Sveta Cecilija“ pod ravnanjem sestre Mirjam Pandžić i juniorska skupina Subotičkog tamburaškog orkestra koju je pripremio Stipan Jaramazović održali su Božićni koncert 21. prosinca 2012. godine u prepunoj Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na programu su bili božićni moteti i tradicijske božićne pjesme iz Bačke i Hrvatske. Osim zbora „Sveta Cecilija“ i mladih tamburaša, nastupila je skupina pjevača iz Osnovne škole „Ivan Milutinović“ koje je pripremila učiteljica Ana Kovač. Publika je imala prigodu čuti i Subotički tamburaški kvartet koji je otvorio koncert sa spletom božićnih pjesama iz svijeta. Nastupio je i vokalni solist Franjo Vojnić Hajduk, a koncert je završen skladbom „Svim na zemlji mir veselje“.
Zbor „Sveta Cecilija“ osnovan je ove godine. Nastupa na nedjeljnoj misi od 9 sati u franjevačkoj crkvi u Subotici, a broji 30 članova. (
D. B. P.)

Boz koncert2012-KatedralaSU… u subotičkoj katedrali

U predvečerje Badnjaka, 23. prosinca 2012. godine, održan je tradicionalni božićni koncert u subotičkoj katedrali. Sudjelovali su katedralni zborovi „Albe Vidaković“ i „Sveta Terezija“, zatim komorni zborovi „Collegium Musicum Catholicum“ i „Pro Musica“, pjevači zborova iz župa Mala Bosna i Aleksandrovo, te dječji katedralni zbor „Zlatni klasovi“. Solističke dionice pjevali su Alenka Ponjavić – sopran, Antonija Piuković, Marija Jaramazović i Vedran Kujundžić. Koncert je pratio Subotički tamburaški orkestar, a dirigirao je novi katedralni zborovođa Miroslav Stantić, te kao gosti Krisztina Csikos i Stipan Jaramazović.
Program koncerta slušateljima je pružao bogat i stilski raznolik sadržaj. Izvedene su skladbe hrvatskih autora
S. Prepreka – „Od istoka sunčanoga“, T. Zlatića – „Sretan ti Božić narode moj“, iz zbirke Đure Vejkovića – „Rodio se Bog i čovjek“, zatim skladbe F. Couperina – „Pastorala“, J. S. Bacha – „Ach mein herzliebes Jesulein“, G. Rossinija – „Ave Maria“, Kirby Shawa – „Silent night“ te božićni napjevi iz Bačke – „Radujte se anđeli“, „Diva Mati“, Mađarske – „Fel nagy örömre“, „Dicsőség mennyben az Istennek“, Njemačke – „Der Tannenbaum“ i „Still, still, still“, Katalonije – „Fum, fum, fum“, Španjolske – „Alla nanita nana“, Francuske – „Ding dong“, Portugala – „Adeste fideles“ i Engleske – „Deck The Halls« i „Ring Christmas Bells“.
Na kraju koncerta prisutnima se obratio katedralni župnik mons.
Stjepan Beretić. Ponesen glazbenim ugođajem i brojnom publikom koja je ispunila katedralu do zadnjeg mjesta, zahvalio je izvođačima i uputio svima božićnu čestitku. Nakon župnikovih pozdravnih riječi, kao poklon publici, izvedene su još tri skladbe: „Fel nagy örömre“, „U to vrijeme godišta« i „Fum, fum, fum“. (D. M.)

hrvatski dom sombor… u Somboru

U Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Vladimir Nazor“, 23. prosinca 2012. godine, priređen je tradicionalni Božićni koncert. Sudjelovala su djeca iz župe Presvetog Trojstva i karmelske crkve, pjevački zborovi iz ovih dviju crkava, djeca iz Udruge Nijemaca „Gerhard“, članovi Mađarske građanske kasine, pjevačka skupina iz Bačkog Monoštora i pjevačka skupina domaćina, HKUD-a „Vladimir Nazor“. Prije Božićnog koncerta priređena je izložba božićnih kolača koje su pripremile žene iz Sombora i okolnih salaša i Lemeša, kao i gosti iz Subotice i Tavankuta. (Z. V.)

Izvor: Hrvatska riječ

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima