Misa za biskupa Ivana Antunovića o 125. obljetnici njegove smrti

Objavljeno: 14.01.2013. Pregleda: 32

godina velikanaGodina hrvatskih velikana u Vojvodini 2013. započela je obilježavanjem 125. obljetnice smrti preporoditelja bačkih Hrvata biskupa Ivana Antunovića, u nedjelju, 13. siječnja 2013. godine, u katedrali-bazilici sv. Terezije u Subotici. Misu je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić u zajedništvu s nekoliko svećenika, dok je propovijedao mons. mr. Andrija Anišić, doktorand na Teološkom fakultetu u Zagrebu čija je tema upravo djelo Ivana Antunovića. 

Mons. Anišić se u svojoj propovijedi on osvrnuo na suvremene probleme današnjeg čovjeka, sekulariziranog svijeta i Crkve koja se susreće s izazovima svjetonazorskoga relativizma i vjerskog sinkretizma. Uzroke problema današnjeg čovjeka Anišić vidi u nevjeri koja preplavljuje cijeli svijet te se okreće porukama o vjeri biskupa Ivana Antunovića. On u Predgovoru knjige Bog s čoviekom na zemlji piše: „Vjeru u narodu utamanit, jest u čovieku uzbudit oholost i uzglanicu neradinosti prostrt“, te bez vjere se „narod ne podiže, već svakim danom dublje pada“. Ovo je temeljno polazište njegova zauzimanja za svoj narod, kako glede rasta u vjeri tako i u prosvjetiteljskom i preporoditeljskom smislu, kao i u njegovom stalnom zauzimanju za gospodarski napredak milog mu roda.

Ivan Antunovic3Na misi su nastupili združeni zborovi i Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Miroslava Stantića i Stipana Jaramazovića.

Misom su započeli ovogodišnji Dani biskupa Ivana Antunovića u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ Subotica, a nastavljaju se tradicionalnim, dvadeset prvim po redu, „Razgovorom“ u utorak, 15. siječnja 2013. godine u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Roka u Subotici u 19,30 sati na temu „Je li vjera nužna na opstanak i napredak naroda? (Poruka vjere biskupa Ivana Antunovića)“ gdje će uvodno predavanje održati mons. mr. Andrija Anišić.

Više o biskupu Ivanu Antunoviću možete pročitati ovdje.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima