Bunarićkim proštenjem službeno završena proslava Dužijance 2009.

Objavljeno: 03.09.2009. Pregleda: 62

Bunaricko prostenje 2009Tradicionalnim subotnjim bdjenjem, 29. kolovoza, započelo je dvodnevno Bunarićko proštenje kojim je i službeno završena Dužijanca 2009. godine. Gost Bunarićkog proštenja ove je godine bio đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. U subotičkom marijanskom svetištu Gospe od suza na Bunariću okupilo se 29. i 30. kolovoza nekoliko tisuća vjernika iz Subotice i okolice te Sombora, Iriga, Vajske i Apatina ali i iz Slavonskoga Broda iz Republike Hrvatske.

Domaći biskup mons. dr. Ivan Pénzes, bio je domaćin biskupu Hraniću, a s njima su suslavili braća svećenici Subotičke biskupije. Ovom liturgijskom slavlju prisustvovao je i vladika Porfirije Perić, izaslanik episkopa bačkog Irineja.

Subotnje bunarićko bdjenje predvodio je biskup Pénzes. Bdjenje se sastojalo se od pokorničkoga bogoslužja odnosno molitve krunice i razmatranja otajstava koje je predvodio upravitelj svetišta mons. dr. Andrija Kopilović, te osobne ispovijedi i Službe svjetla s procesijom sa svijećama i Gospinim likom. Usprkos kiši, održana je i sveta misu koju tradicionalno predvodi katedralni župnik mons. Stjepan Beretić.

Centralno misno slavlje u nedjelju, 30. kolovoza predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić zajedno sa subotičkim biskupom Ivanom Pénzešom, rektorom svetišta mons. dr. Andrijom Kopilovićem te svećenicima Subotičke biskupije. Svečano slavlje započelo je prijenosom Gospina lika iz kapelice na središnji oltar, kojega su nosili bandašica i bandaš Dužijance 2009. Marijana Kujundžić i Nebojša Stipić u pratnji mladih odjevenih u bunjevačku narodnu nošnju.

Misno pjevanje predvodio je zbor iz Slavonskoga Broda kojega je doveo župnik Andrija Đaković. Misnom slavlju nazočili su subotički gradonačelnik Saša Vučinić sa suradnicima, generalna konzulica R. Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić te brojni drugi predstavnici političkih, društvenih i kulturnih institucija.

Istoga je dana slavljena i jutarnja dvojezična misa, te biskupska misa na mađarskom jeziku, a u poslijepodnevnim satima služena je misa za bolesnike, stare i nemoćne koju su organizirali djelatnici Caritasa Subotičke biskupije.

Slike: Ivan Ivković Ivandekić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima