Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Šegrt Hlapić za početak školske godine

Objavljeno: 12.09.2016. Pregleda: 46

ciklus hrvatskog filma 1Drugi dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini ponudio nam je prošloga tjedna dvodnevni program u Tavankutu i Subotici. Dio toga programa bio je, u povodu početka nove školske godine, posvećen djeci. Tako su ona imala priliku u oba mjesta pogledati glasoviti film za djecu Šegrt Hlapić redatelja Silvija Petranovića. Prva projekcija upriličena je u petak u Donjem Tavankutu, na Etno salašu Balažević, a isti je film na bio na programu i sutradan u subotičkom Art kinu Lifka.

Hit film za djecu

U pitanju je ekranizacija najpoznatijeg hrvatskog dječjeg romana kojega je napisala Ivana Brlić Mažuranić. S ukupno 142.797 gledatelja Šegrt Hlapić je najgledaniji hrvatski dječji film od 1990. godine. Film je bio pobjednik Pula film festivala 2014. po ocjenama gledatelja i nagrađen je nagradom publike Zlatna vrata Pule. Gostovao je na festivalima diljem svijeta.

„Imali smo zanimljiva druženja s djecom diljem svijeta, film su vidjela djeca od Frankfurta, Lahorea u Pakistanu, četiri puta smo gostovali uciklus hrvatskog filma 2 Rusiji, film je prikazan u Beču...”, kaže za HR redatelj Silvije Petranović. „Prvi puta gostujem u Subotici i Tavankutu, jako mi je drago da sam ovdje, oduševljen sam prijemom. Mogu reći da djeca svugdje reagiraju isto na film. Nakon projekcije sam djeci postavio pitanje – koja je najmanja životinja koja se pojavljuje u filmu? Djeca su pogodila rekavši svitac što isprva nisam najbolje razumio budući da mi u Slavoniji za svica kažemo krijesnica. Inače, film, kao i roman po kojemu je snimljen, promovira dobrotu i toplinu, poruku ‘da se dobro dobrim vraća’, vrijednosti kojih i danas vidimo da nedostaje”, kaže redatelj.

Kako dodaje, posebno mu je drago što je film prikazan i u seoskoj sredini. „I sam sam sa sela, te ovim što promoviram film u selu poput Tavankuta, mislim da dajem jednu poruku: da su kulturološki šanse za svu djecu jednake”, navodi Petranović uz anegdotu kako je pas Bundaš iz Šegrta Hlapića, kada je zalajao tijekom projekcije u Tavankutu, razbudio tamošnje pse.

Sjećanje na Vlatka

U subotu navečer na Etno salašu Balažević u Donjem Tavankutu prikazan je dugometražni igrani film Most na kraju svijeta redatelja Branka Ištvančića. Film je prikazan u povodu prve godišnjice smrti glumca Vlatka Dulića, koji je, kao i Ištvančić, podrijetlom iz Subotice, a karijeru je ostvario u Hrvatskoj.

„Šestu godinu za redom organiziramo Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini i jako mi je drago da su u Hrvatskoj to prepoznali“, kaže za HR redatelj Branko Ištvančić, koji je ujedno i jedan od organizatora Ciklusa. „Tijekom tih šest godina prikazano je dosta filmova, a publici se predstavio i veliki broj hrvatskih autora. Putem filma publika se i educira. Film nije samo zabava, film je i edukacija. Putem filma pokušavamo gledatelje potaknuti da razmišljaju o sebi, o svojem identitetu, o svojoj kulturi. Hrvatski film je jako puno napravio i za vrijeme Jugoslavije, pa i sada ima puno značajnih autora i filmskih projekata te je poželjno da ih ljudi upoznaju. Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini organizira se nekoliko puta tijekom godine, tako smo ove godine imali prve projekcije u sedmom mjesecu, sada u devetom, a možete očekivati još jedan ili dva dolaska u Tavankut, tako da šesti ciklus planiramo završiti u prosincu pred Božić”, najavljuje Ištvančić.

Drugi dio ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini realiziran je u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, Art kina Lifka iz Subotice, te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s HKPD-om Matija Gubec i OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. / I. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima