Održano žensko tradicijsko češljanje u Baču

Objavljeno: 12.09.2016. Pregleda: 38

zensko tradicijsko cesljanje 1U subotu, 3. rujna, u Baču je održano IV. Žensko tradicijsko češljanje i oglavlja Hrvatica u regiji. Osim organizatora, UG Tragovi Šokaca, djelić svoje bogate tradicijske baštine prikazali su članovi udruga iz bačkog Podunavlja: HKUD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, KUDH Bodrog iz Monoštora, KPZH Šokadija iz Sonte, HKUPD Matoš iz Plavne i KUD Mladost iz Bača, HKD Šid iz Šida, udruge Društvo Breščana iz Župe Breške, BiH, te DPBS Ižip iz Topolja, UG Šokačka grana iz Osijeka, KPU Cvelferija iz Vrbanje i KUD Kolo iz Donje Bebrine, Hrvatska.

Ubuduće proširenje programa

„Uz puno problema, poglavito financijske naravi, uspjeli smo realizirati današnju manifestaciju. Zahvalni smo ZKVH-u na logističkoj, te NIU Hrvatska riječ i Radio Bačkoj, odnosno njihovoj emisiji Zvuci bačke ravnice, na medijskoj potpori; zahvalni smo i Biblioteci Bač na ustupljenom prostoru, ali za organizaciju ovakve manifestacije potrebne su znatno ozbiljnije financije od nama dodijeljenih. I danas se pokazalo da je jednodnevna manifestacija ovoga tipa prenaporna i za sudionike i za organizatore. Stoga smo zamislili, a imamo i resurse za to, da ju razvijemo u dvodnevnu ili trodnevnu, a u konačnici razmišljamo i o organizaciji seminara. Jedino su nam financije ograničavajući čimbenik. Stoga se nadam da će naš projekt ubuduće naići na veće razumijevanje, jer manifestaciju nismo sveli na puki nastup folkloraca i zabavu publike, nego nam je naglasak na edukaciji mladih i očuvanju tradicijske baštine Hrvata u regiji. A rezultate naše početne ideje vidim na pozornicama diljem Podunavlja. Edukativni i radni dio posvetili smo prvenstveno uređenju frizura i oglavlja, jer smo na mnogim nastupima uočili da članice udruga na pozornici nastupaju s raspuštenom kosom, s raznim neprimjerenim uresima, a kod naših starih postojala su stroga pravila, kako odijevanja, tako i uređenja oglavlja. Danas se to u velikoj mjeri primjenjuje i na javnim nastupima. Počeli smo sa Šokcima iz bačkog Podunavlja, ali smo zbog velikog zanimanja u regiji obuhvatili i hrvatske udruge iz BiH i Hrvatske”, kaže predsjednica UG-a Tragovi Šokaca Stanka Čoban.

Dragocjeni dio kulture

U prijepodnevnim satima domaćini su, u suradnji s Turističkom organizacijom Općine, za sudionike manifestacije i goste organizirali obilazak znamenitosti Bača. Uz usputne sažete informacije o dijelovima kulturno-povijesne prošlosti grada Bača, gosti su obišli franjevački samostan iz XII. stoljeća, srednjevjekovnu tvrđavu iz XIV. stoljeća, tursko kupatilo i župnu crkvu sv Pavla apostola. Radni dio manifestacije održan je u prostorima Etno didine kuće, a započeo je stručnim predavanjem mladih etnologa Sonje Periškić iz Monoštora i Tomislava Augustinčića iz Zagreba. Predavanje je bilo uvod u tematsku radionicu tradicijskog češljanja i odijevanja djevojaka i mladih žena u žetvi. Uzensko tradicijsko cesljanje 2 radionicu su bili uključeni i učenici OŠ Vuk Karadžić iz Bača. Prezadovoljan viđenim bio je Generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša:

„Nemjerljiva je uloga hrvatskih udruga u očuvanju identiteta hrvatskoga čovjeka izvan Hrvatske. Brojne udruge prepoznale su jezičnu baštinu i običaje predaka kao važnu polugu očuvanja svoje prepoznatljivosti u drugim državama. Kako je jednom zgodom poručio i papa Benedikt XVI.: ‘Ono što je prijašnjim naraštajima bilo sveto, to ostaje i za nas sveto i veliko’. Tako je i s tradicijom za koju bi se moglo kazati da je vrijednosno neprocjenjiva. Upravo je takvo i ovo okupljanje u Baču. Neprocjenjiv dio kulture hrvatskog naroda kojim se čuva tradicija, čuvana i njegovana na istome mjestu na kojemu je i nastala: među pukom. Taj događaj je i živo svjedočanstvo vrednota baštinjenih u ‘prošlome’ vremenu, ali i nadahnuće za budućnost. Jer, u središtu je tradicijske kulture, dakako, stvarni život, pa je i to jedan od bitnih razloga zbog kojih tradiciju treba čuvati. To se upravo događa u Baču”, rekao je Pleša.

Drugi, kulturno-zabavni dio manifestacije održan je u velikoj dvorani Doma kulture. U programu su sudjelovale pjevačke skupine Tramošnjanke, KUD-a Mladost i UG Tragovi Šokaca iz Bača, a svojim spektakularnim nastupom publiku su digli na noge članovi HKUD-a Osijek 1862 iz Osijeka. Program je završen revijom frizura i oglavlja djevojaka i mladih žena koju je na samici propratio gost iz udruge Cvelferija. Redateljica i nenametljiva voditeljica programa, predsjednica UG-a Urbani Šokci iz Sombora Marija Šeremešić uspješno je usmjeravala događanja na pozornici, a večer je oplemenila prigodnim stihovima i bećarcima.

Dojmovi

„Po meni ovo je vrlo uspješna manifestacija, kojoj je doprinos dala i naša djevojka Nađa Andrić, prikazom radnog ruva, kakvo su nekada mlade djevojke nosile poslindanom. Na radionici su izrađivane frizure i oglavlja djevojaka i žena u žetvi. Na ovaj način oživljava se dio običaja, čuva se baština, stručno se obradi tema, a radionica je i edukativne naravi, jer smo uživo čuli i vidjeli nešto iz prošlosti mjesta i regija iz kojih smo došli, što nam do sada nije bilo poznato. Organizator je dobro osmislio svaki dio dana. Kulturni program je bio zanimljiv, raznovrstan i kvalitetan. Nastupa KUD-a Osijek 1862 ćemo se dugo sjećati. Sve pohvale UG Tragovi Šokaca, jedino me je rastužila po meni premala posjećenost”, ocijenila je predsjednica HKUPD Matoš Plavna Kata Pelajić.

„Današnja manifestacija je ostavila dubok dojam na mene. jedna odlično složena priredba, uz vrlo temeljit radni dio, pokazala je kako bi udruge kojima su financije najveći problem, ubuduće trebale raditi. Koliko god je radna odjeća manje atraktivna od svečane, uživali smo u prikazu sličnosti i različitosti stila odijevanja od Našica do Šida i Tuzle. Drago mi je što smo i mi dali svoj doprinos temperamentnim scenskim nastupom, jer ljudi to očito vole. U sve ovo moramo uključivati i educirati mlade, razvijati kod njih ljubav prema tradiciji, jer na njima leži budućnost”, zaključio je umjetnički voditelj HKUD Osijek 1862 Damir Doležal.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Ivan Andrašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima