Članovi HKD-a „Šid“ doživjeli ozbiljnu prometnu nezgodu

Objavljeno: 10.09.2018. Pregleda: 32

HKD Šid grupna slikaČlanovi HKD-a Šid su od 28. srpnja do 1. kolovoza 2018. sudjelovali na 48. Republičkom festivalu narodnih pjesama i igara Ilindenski denovi u makedonskom gradu Bitola. Oni su nastupili uz folklorne ansamble iz Makedonije, Hrvatske, Poljske, Španjolske, Sjevernog Cipra i Srbije. Vraćajući se s gostovanja 31. srpnja, članovima hrvatske udruge iz Šida u Grdeličkoj klisuri, u blizini Predejeva, dogodila se prometna nesreća u kojoj su neki od njih zadobili teže, a neki lakše ozljede, udarce i ogrebotine. Kako smo pisali u prošlom broju tjednika, njih petoro je nakon nesreće zadržano u leskovačkoj bolnici, ali su nakon nekoliko dana i oni pušteni kući na oporavak. Putovanje u Makedoniju, kažu, neće zaboraviti. Na prvom mjestu zbog prelijepih dojmova s gostovanja na kojima su imali priliku predstaviti dio svoje tradicije i kulture i sklopiti brojna prijateljstva. Putovanje neće zaboraviti niti zbog prometne nesreće koja im se dogodila prilikom povratka kući, koju su, kako kažu, preživjeli „zahvaljujući dragom Bogu“.

Uzvratni posjet

Putovanje HKD-a Šid u Bitolu predstavljalo je uzvratni posjet. Na prošlogodišnjem Šidskom kulturnom ljetu udruga iz Šida ugostila je folklorni ansambl Pletenka iz Bitole. Nakon toga im je od Hrvatskog kulturnog centra Marko Marulić iz Makedonije, čiji je predsjednik počasni konzul Branko Maretić, upućen poziv za gostovanje na ovogodišnjoj manifestaciji Ilindenski denovi. Šiđanima je bila velika čast što su imali mogućnost sudjelovati na tom međunarodnom festivalu.
„Tijekom četiri dana gostovanja imali smo tri nastupa. Folklorni ansambl se predstavio s dvije koreografije, a svoje umijeće predstavili su i naši tamburaši. Prvog dana organiziran je defile svih sudionika kroz grad i mogu kazati kako je vladala velika zainteresiranost, kako posjetitelja tako i sudionika za naše nošnje i našu tradiciju“, kaže član HKD-a Šid Josip Pavlović.
Lijepa iskustva s gostovanja iz Makedonije ima i voditeljica folklorne sekcije Helena Čanji-Uram, koja je u nesreći, nažalost, zadobila teže tjelesne ozljede.
„Domaćini su nas jako lijepo ugostili i imali smo se priliku upoznati s tradicijom i kulturom naroda iz različitih država svijeta i sklopiti prijateljstva s njima. Također, posjetili smo i prelijep grad Ohrid odakle nosimo lijepa sjećanja. Velika nam je čast što smo sudjelovali na manifestaciji koja je međunarodnog karaktera i koja je na tako visokoj razini“, kaže Čanji-Uram.

„Čuo sam pucanje bankine“

Ispunjeni lijepim dojmovima, 31. srpnja krenuli su kući i u Grdeličkoj klisuri doživjeli prometnu nezgodu. Prilikom prevrtanja autobusa, svi putnici, njih 34, zadobili su tjelesne ozljede, ali na svu sreću nitko od njih nije životno ugrožen.
„U djeliću sekunde čuo sam pucanje i zvečanje metalne bankine, a zatim je uslijedilo prevrtanje. U trenutku nesreće zavladala je vriska i panika i mnogi su bili u stanju šoka. Pokušao sam ustati i kada sam vidio da mogu stajati, uzeo sam čekić i počeo razbijati prozor kako bismo mogli izaći van. U isto vrijeme je i jedan od naših mlađih članova Milan Pupić počeo razbijati drugi prozor, nakon čega smo počeli izvlačiti ozlijeđene. Priskočili su nam u pomoć i ostali koji su se našli na cesti i počeli prihvaćati naše članove. Najviše sam se plašio da ne dođe do eksplozije autobusa i sada mogu reći da smo sretni što smo svi živi“, kaže Pavlović.

Ozlijeđeni se oporavljaju

Ubrzo nakon nesreće pristigla su i kola hitne pomoći, koja su prevozila najprije teže ozlijeđene a potom i ostale putnike u leskovačku bolnicu.
„Svih 34 putnika, zajedno s vozačem autobusa, su preživjeli. Ja sam presretna zbog toga. Zahvalila bih se medicinskom osoblju u leskovačkoj bolnici koji su brzo došli i svima nam ukazali odgovarajuću pomoć. Osigurana nam je hrana i voda, kao i sanitetsko vozilo koje je pratilo autobus sve do Šida. Zahvaljujući pribranosti vozača, ali na prvom mjestu dragom Bogu, ostali smo svi živi“, kaže Čanji-Uram.
Svi ozlijeđeni članovi udruge iz Šida se oporavljaju. Neki od najavljenih koncerata u ovom mjesecu će zbog njihovog zdravstvenog stanja biti odgođeni. Unatoč svemu, oni ističu da će nakon oporavka ponovno krenuti s radom, kako bi se u skorije vrijeme mogli predstaviti na nekoj od manifestacija.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima