„Dužijanca“ u Maloj Bosni

Objavljeno: 06.09.2018. Pregleda: 35

duzijanca u Maloj BosniZa kruh svagdanji zahvalili su i žitelji Male Bosne u nedjelju, 29. srpnja 2018. godine, kada je u ovome mjestu proslavljena Dužijanca. Predvoditelji ovogodišnjeg slavlja Dužijance u Maloj Bosni, bandaš Kristijan Matković i bandašica Josipa Ivković, te mali bandaš Petar Kečenović i male bandašice Mirela i Iva Poljaković, na oltar su prinijeli ovogodišnju krunu Dužijance u Maloj Bosni. Sliku od slame izradila je Katarina Skenderović, a na slici je križ star 130. godina, koji predstavlja najstariji vjerski objekt u ovome mjestu.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je preč. Željko Šipek uz koncelebraciju mons. dr. Andrije Anišića i domaćina vlč. Dragana Muharema, a slavlju su doprinijeli i novozaređeni đakon Dražen Skenderović i bogoslov Luka Poljak. U prigodnoj propovijedi između ostalog preč. Šipek je naglasio kako današnji čovjek previše vjeruje da može sve sam, bez Božje pomoći, te da bi pouzdanje u Boga trebao biti naš kršćanski stav. Također je istaknuo kako trebamo u stavu poniznosti zahvaljivati na svemu onome što imamo i što nam je darovano.

Prije samoga blagoslova upriličena je procesija s Presvetim u kojoj su sudjelovala djeca i mladi u nošnji, svećenstvo i puk, koji su ovim činom posvjedočili svoju vjeru. 

Pjevanje pod misnim slavljem predvodio je župni zbor, a vlč. Muharem zahvalio je svima koji su podnijeli teret ovogodišnje Dužijance.

Kako nalaže tradicija u večernjim satima, na ledini pored crkve, održano je Bandašicino kolo u kojem je nazočne zabavljao ansambl Ruže.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima