Izložba slika s XXI. Međunarodne likovne kolonije „Bunarić 2017“

Objavljeno: 06.09.2018. Pregleda: 38

Izlozba slika s XXI. kolonije Bunaric 2017Izložba oko 40 slika nastalih na XXI. Međunarodnoj likovnoj koloniji Bunarić 2017. održanoj od 18. do 20. kolovoza 2017. godine, otvorena je u subotu, 28. srpnja 2018. godine, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo. Izložbu slika slikara iz Srbije, Hrvatske i Mađarske, u okviru žetvenih svečanosti Dužijanca priredio je, već tradicionalno, likovni odjel spomenutog centra.

Četiri skupine likovnih djela

Poznati subotički slikar Sándor Kerekes, koji u radu likovne kolonije Bunarić sudjeluje oko deset godina, dao je svoj umjetnički osvrt na izložbu, podijelivši slike u četiri skupine.

U prvu skupinu spadaju slike na kojima su predstavljeni salaši. Govoreći o njihovoj važnosti i nestajanju, Kerekes je rekao kako ih slikari sve više doživljavaju kao oblik i formu ne ulazeći u njihovu suštinu, odnosno u sve ono što čini jedan salaš. On je stoga zamolio svoje kolege da uđu u njega, da slikaju ono što se u njemu i oko njega događalo, da dožive njegovu duhovnu stranu.

Drugu skupinu čine slike iz područja figuralnog slikarstva (portreti, figure, biste) koje naginju duhovnom slikarstvu. Vezano za to, Kerekes je podsjetio kako katolici nemaju duhovno slikarstvo niti kod nas na akademiji, niti u Budimpešti ili Zagrebu. U Beogradu na Likovnoj akademiji postoji odsjek za ikonostas, te bi, smatra on, akademija u Zagrebu trebala imati svoju katedru za duhovno slikarstvo.

Treća skupina slika predstavlja suvremenu likovnu umjetnost i tu, prema njegovom mišljenju, ima vrlo naprednih slikara, a četvrta grupa je apstraktno slikarstvo. Takvih slika ima dosta, ali se, kako je istaknuo, ovakvim slikarstvom ne treba baviti početnik, već je za kvalitetnu apstraktnu sliku potrebno višedesetljetno iskustvo u ovoj vrsti umjetnosti.

„Boje, kompozicije, daju odušak naše duše na ovoj izložbi. Odušak duše je individualan i svaka slika ima svoju dušu“, poručio je Sándor Kerekes, savjetujući rukovodstvo Centra da pokrene likovnu sekciju za djecu, jer se na koloniji pojavljuje sve više starijih slikara.

Katalogizacija svih slika Centra

Članovima likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo ovom se prigodom posebno zahvalio predsjednik Centra Lazar Cvijin, osobito na tome što su sačuvali tradiciju održavanja likovne kolonije Bunarić tijekom 21 godine u kontinuitetu i što su tijekom sveg tog vremena bili aktivni, neovisno o raznim turbulencijama u Kolu.

On je rekao i da je ove godine urađena katalogizacija svih slika koje se nalaze u fundusu HKC-a.

„Nije postojao uvid u sve slike kojima Centar raspolaže, jer se fundus često koristi kao reprezentacija prilikom gostovanja ili kada nam dođu gosti. Kada smo shvatili da se ne slažu svi podaci, likovni odjel je preuzeo na sebe da izvrši detaljan popis i evidentiranje svih slika, da se sve one koje su ostale fotografiraju. Znači, izvršena je njihova katalogizacija, a sada slijedi kategorizacija, tj. njihovo vrjednovanje za što planiramo angažirati renomirane likovne umjetnike“, rekao je Cvijin, dodajući kako će nakon toga neke slike biti zadržane u Centru, kao njegovo trajno blago, a neke će biti ponuđene na prodaju, odnosno dražbu.

Nazočne na izložbi pozdravio je i pročelnik likovnog odjela HKC-a Bunjevačko kolo Željko Vidaković, a izložbu je otvorio konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Mihael Tomšić. On je rekao da je ugodno iznenađen kako količinom djela na izložbi tako i njihovom kvalitetom, dodajući kako će zahvaljujući temama koje one obrađuju mnogo toga, poput salaša koji nestaju, biti sačuvano od zaborava.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima