Dan škole i proštenje kapele Paulinum

Objavljeno: 31.01.2017. Pregleda: 37

dan skole paulinum 1Na blagdan Obraćenja svetog apostola Pavla, 25. siječnja, obilježen je dan škole i sjemeništa Paulinum u Subotici. Svetu misu je na latinskom jeziku predslavio apostolski nuncij mons. Luciano Suriani, a suslavitelji su bili beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, sjemenišni rektor mons. Josip Mioč i vlč. Tivadar Fehér. Misa je služena u kapelici sjemeništa.

Mons. Suriani posebnom pažnjom se u svojoj propovijedi obratio učenicima Paulinuma: „Nalazite se u najvažnijem razdoblju vašega života – rastete u kulturu i uz to paralelno napredujete u ljudskim i duhovnim vrednotama. Sveti Pavao je bio izuzetno dobro odgojen u kulturi kada je susreo Isusa na putu prema Damasku. Ovaj događaj je radikalno promijenio njegov život. Danas se sjećamo upravo ovog momenta, njegovog preobraćenja. On je više puta prepričao svoje iskustvo podcrtavajući da je Isus sasvim novim svjetlom obasjao njegovu egzistenciju. Staro je promatrao kao nešto što treba odbaciti i s velikim samopouzdanjem je izjavio ‘Meni je život Krist!’. Dragi moji mladi, sada provodite razdoblje života u kojem ste puni ideala, planova, želja i snova. I ispravno je što je tako. Treba raditi na tome da se oni kasnije ostvare i da postanu konkretna stranica u povijesti vašega života. I ja imam jednu želju. Da mnogi među vama kažu ‘da’ jer Gospodin stalno poziva ‘dođi i slijedi me’.“

Mons. Suriani govorio je da kršćani imaju potrebu svakog dana doživjeti novo obraćenje, te da ukoliko sebe nazivaju kršćanima Isus Kristdan skole paulinum 2 im treba biti uvijek na prvom mjestu, treba biti put, istina i život. Ove misli nuncij je potkrijepio činjenicom da papa uvijek poziva mlade da žive evanđelje autentičnije i radikalnije. Mons Suriani govorio je i o životu u sjemeništu:

„Dok u Paulinumu živite, morate prijeći jedan duhovni put i to zajedno. Ugrađujete u sebe iskustvo kako treba povećati bratske odnose. Sv Pavao je na putu prema Damasku otkrio da u bratu koga proganja sam Isus prebiva. U ovoj zajednici gdje se pripravljate dodati svijetu vaš dio nema potrebe samo za profesionalcima. Svijet zapravo žudi za pravim ljudima. Prije mjesec dana smo slavili Božić i baš u tajni utjelovljena Bog je pokazao čovjeka čovjeku. Pravi kršćanin je pravi čovjek. U životu se ne može odvojiti vjerska dimenzija od ljudskoga. Vi ćete postati graditelji jedne bolje zajednice, jednog boljeg svijeta. Učenici ste Gospodina koji nam je ostavio zakon da ljubimo jedni druge kao što je On nas ljubio. Jedino po toj ljubavi mogu nas prepoznati kao njegove prave učenike.“

Na kraju mise sjemeništarci su održali prigodni program. Glazbenu točku izveli su Tomas Kiš i Danijel Hadnađ, a tekstove koji su govorili o sv. Pavlu kazivali su András Hegedüs i Stefan Cocek.

Misu je uveličalo pjevanje sjemeništaraca i sviranje vlč. Dragana Muharema.

Među brojnim uzvanicima bili su generalni konzul Republike Hrvatske, konzul Republike Mađarske u Subotici, predstavnici Ministarstva vjera, državni tajnik obrazovanja te predstavnici lokalne i pokrajinske samouprave.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Obaveštenje o kolačićima