Dani bunjevačke kulture u Đurđinu

Objavljeno: 02.12.2016. Pregleda: 32

dani bunjevacke kultureOsnovna škola Vladimir Nazor iz Đurđina posljednjih nekoliko godina pravi dane određenih, djeci bliskih iz života ili nastavnog sadržaja, kultura. S obzirom na to da u selu živi veliki broj bunjevačkih Hrvata ove godine su održani Dani bunjevačke kulture u kojima su aktivno sudjelovala djeca, učitelji, nastavnici, ali i mještani. Od 14. do 18. studenoga djeca su se u školi kroz različite aktivnosti upoznali s bunjevačkom kulturom, govorom, plesovima i kuhinjom. Napravili su mali kuhar i rječnik te izradili mnogo suvenira. Rezultate rada predstavili su u petak, 18. studenoga, priredbom u kojoj su kroz zanimljiv program plesom, pjevanjem, glumom i recitiranjem nazočnima približili bunjevačku kulturu i običaje. 

Također je bila organizirana i modna revija, kroz koju su učenici pokazali ljepotu bunjevačkih nošnji koju posjeduju ili su je pozajmili iz Hrvatsko kulturno-prosvjetnog društva Đurđin.

Zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i propise nacionalne manjine – nacionalne zajednice i dotacijama mještana, ovom prigodom prikazan je i predpremijerno spot Moje selo Đurđin Srđana Simjanovića o Đurđinu. Spot se temelji na ideji povratka mladih na selo, a protkan je djecom i bogatstvom tradicije koje ovo selo ima. Spot će biti dostupan na Youtube kanalu nakon 29. studenoga.

Veliki broja uzvanika i mještana koji su toga dana došli u školu dokazao je još jednom da učionica koja se u školi koristi za tjelesni odgoj ne zadovoljava kapacitetne potrebe škole i sela. Ravnateljica škole Ljiljana Dulić kaže da projekt za novu školsku dvoranu postoji, ali da još uvijek nitko nema sluha za njihove potrebe. „Projekt je urađen na proljeće ove godine i s njim smo aplicirali sredstvima za kapitalna ulaganja, ali smo odbijeni. Mi ćemo i dalje pokušavati jer nam je dvorana prijeko potrebna. Kao što se moglo vidjeti i tijekom ove priredbe, puno se radi s djecom i ona imaju što pokazati, ali nažalost nemaju gdje! Mi nemamo veliki hol kao neke druge škole, niti imamo dom kulture koji je u funkciji, a nemamo ni sportsku dvoranu. Šteta je što naše obitelji, mještani i gosti ne mogu uživati u sposobnostima i talentima koje naša djeca nude.“

 

                                                                                                                                                                     Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima