Dani europske baštine u Baču: Raznolikost zajedničkog nasljeđa

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 43

U drevnom gradu na Mostongi, po kome je Bačka dobila ime, u petak i subotu, 2 . i 3. rujna, održana je deveta po redu manifestacija Dani europske baštine. I pokraj još uvijek nenaklonjene ekonomske situacije, ove je godine ovaj kulturni događaj, pod nazivom »Riznica naslijeđa Europe«, bio dobro organiziran, sadržajno bogat i uspješan, kao što je to bilo i proteklih godina.

Kao što je poznato, manifestacija Dani europske baštine održava se svake godine u rujnu, a predstavlja zajednički program Vijeća Europe i Europske komisije, čiji je cilj širokoj javnosti u svim europskim državama približiti i učiniti dostupnim kulturno naslijeđe, a da se pri tome istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog europskog naslijeđa, kao značajne karakteristike europskog identiteta. Međunarodna pravila manifestacije podrazumijevaju da se široj publici učine dostupnim spomenici kulture, da se priređuju programi za mlađu populaciju, da se njeguje, predstavlja i prenosi tradicija i umjetnost, da se potiču oblici izvaninstitucionalne skrbi o baštini i njegovanju tradicije te da se međunarodnom suradnjom prošire saznanja i razmijene iskustva u području očuvanja naslijeđa. Sva ova pravila, u dvodnevnom programu na više lokacija, sa središtem u Bačkoj tvrđavi, u znatnoj su mjeri i ispunjena.

Ovogodišnja manifestacija započela je u petak, 2.rujna, mimohodom sudionika Etno sabora od središta grada do tvrđave, s predstavljanjem kratkog programa na platou ispred zgrade općine. Potom je uslijedio nastup dječjih ansambala kulturno-umjetničkih društava Srba, Hrvata, Slovaka, Mađara, Roma, Rumunja i drugih nacionalnih zajednica općine Bač i okoline te gala koncert KUD-a »Sonja Marinković« iz Novog Sada. Za pohvalu je što je u ovom programu i ove godine sudjelovala dječja folklorna skupina HKUPD-a »Matoš« iz Plavne.

Prvi dan manifestacije završen je koncertom Zvonka Bogdana, barda panonske glazbe, kome je tom prigodom predsjednik općine Bač mr. Tomislav Bogunović simbolički uručio ključeve grada Bača. U obraćanju publici Bogunović je pozdravio i uglednog gosta iz Republike Hrvatske, gradonačelnika Vukovara Željka Szaboa, koji je već više puta posjetio općinu Bač. Istoga dana, u sklopu manifestacije, upriličen je niz kulturnih događanja: izložba Putovi kulture - tvrđave na Dunavu u organizaciji Ministarstva kulture, Etno tržnica u predziđu tvrđave - predstavljanje starih zanata, udruga, Turističke organizacije, Školica crtanja i slikanja i kreativne radionice - Atelje 51 Bač, Druga likovna kolonija Izraz - KEK »Iskon« iz Bača, Folklorna radionica i izložba narodnih nošnji. Osobitu pozornost mladih posjetitelja u oba dana privukli su vitezovi obučeni u replike originalnih viteških nošnji, sličnih onima koje su u srednjem vijeku nosili pravi borci za obraz i čast.

Drugi dan manifestacije započeo je u jutarnjim satima memorijalnim odbojkaškim turnirom »Zlatko Rakocija - Caj« na SRC Bačka tvrđava, a nastavljen je u franjevačkom samostanu prezentacijom rezultata rada na slikarstvu u organizaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. U poslijepodnevnom programu Etno sabora nastupilo je petnaestak domaćih i gostujućih folklornih ansambala starijeg uzrasta. U tom dijelu programa predstavile su se i hrvatske udruge općine Bač: HKUPD »Mostonga« iz Bača, HKUPD »Matoš« iz Plavne i HKPU »Zora« iz Vajske, koji su lijepom narodnom nošnjom, pjesmama, plesovima i običajima oduševili publiku. Za ljubitelje sakralne glazbe upriličen je, kao što je već uobičajeno, koncert duhovne glazbe u franjevačkom samostanu. U vrlo akustičnoj samostanskoj crkvi Uznesenja BDM publika je uživala u duhovnim skladbama u izvedbi komornog zbora Zvony iz Selenče, te Gradskog zbora Neven iz Bača pod vodstvom mr. Juraja Suđija.

Predsjednik općine Bač Tomislav Bogunović se i ovom prigodom obratio publici te, nakon koncerta, predao ključeve grada i mr. Suđiju, koji je za ovih devet godina, svojom posvećenošću glazbenoj kulturi, uspio sagraditi i svojevrsnu bačku glazbenu tvrđavu, poput one koja već stoljećima krasi ovaj kraj. Manifestacija je završila vatrometom na tvrđavi te rock koncertom skupine Nevjerne bebe. Za ljubitelje sporta program je nastavljen i sutradan memorijalnim nogometnim turnirom »Zdravko i Zvonko« na stadionu NK Tvrđava Bač. Organizatori ovogodišnje manifestacije bili su Fond »Stoljeća Bača«, Turistička organizacija općine Bač i KUD Mladost Bač, a pokrovitelji Pokrajinsko tajništvo za kulturu i Općina Bač.

Tekst i fotografije: Zvonimir Pelajić

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima