Večeri i noći Ilije Žakovića – Žabara: Sjećanje na svestranog stvaraoca

Objavljeno: 28.09.2011. Pregleda: 41

ilija zarkovic-crtez-mHommage jednom od najistaknutijih i najsvestranijih umjetničkih stvaralaca u golubinačkom kraju, koji je sav svoj kreativni vijek posvetio glazbi, poeziji, istraživačkom i publicističkom radu, pod nazivom „Večeri i noći Ilije Žarkovića", održan je u Golubincima 9. i 10. rujna 2011. godine.

Prvoga dana priređena je poetsko-tamburaška večer pod nazivom „U jeseni sjetne", a pjesme Ilije Žarkovića Žabara i drugih pjesnika recitirali su glumica Boba Latinović, Miša Valok, Milan Dudić, Mato Groznica i drugi. Poeziju je tijekom večeri smijenila tamburaška glazba, a publici su se predstavila četiri orkestra: veliki tamburaški orkestar HKPD „Matija Gubec" iz Rume, gradski tamburaški orkestar iz Stare Pazove, sastav iz Subotice „Širok šor" i orkestar iz Golubinaca koji je izveo pjesme za koje je stihove napisao Pavle Peršić, a uglazbio ih Ilija Žarković.

Drugoga dana održana je rock večer. Svirali su Jamajkani, lokalna grupa iz Stare Pazove, nakon toga Sexymotherfuckers iz Zadra, a zvijezda večeri bio je Neno Belan, frontmam nekadašnjeg rock sastava Đavoli.

Organizator „Večeri i noći Ilije Žarkovića" bilo je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Tomislav" iz Golubinaca, čiji je predsjednik Vlada Ćaćić zahvalio svima koji su pomogli manifestaciju, a osobito Općini Stara Pazova kao pokrovitelju.

Ilija Žarković - Žabar, član HKPD-a „Tomislav", preminuo je srpnja 2009. godine u 62. godini života.

Tekst i fotografija: Ivan Radoš

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima