Dani hrvatske kulture u Somboru

Objavljeno: 14.12.2016. Pregleda: 64

dani hrvatske kulture u somboru 1U Somboru su 6. prosinca održani Dani hrvatske kulture, koje priređuje UG Urbani Šokci iz Sombora. Održan je Međunarodni okrugli stol O Šokcima je rič i priređen koncert Velikog tamburaškog orkestra HGU Festival bunjevačkih pisama iz Subotice.

Identitetska odrednica

„Udruženje građana Urbani Šokci deset godina je sudjelovalo na međunarodnom okruglom stolu koje organizira Šokačka grana iz Osijeka. Prvo smo mi četiri godine bili njihovi gosti u Osijeku, a nakon toga smo postali partneri, pa su Sombor i Osijek bili domaćini dvodnevnog okruglog stola. Ta suradnja bila je lijepa, a rezultat su radovi objavljeni u Zborniku. Međutim, kako nama financijska sredstva stižu tek na jesen, nismo na kvalitetan način više mogli sudjelovati u pripremama i organiziranju naših zajedničkih okruglih stolova, te smo se, da kažem, izdvojili iz te zajedničke suradnje, pa će Šokačka grana okrugle stolove ubuduće pripremati i organizirati sa ZKVH-om. S obzirom na to da mi, sada već četvrtu godinu, organiziramo manifestaciju Dani hrvatske kulture, da ne bi bili to samo koncerti i izložbe, odlučili smo da i mi počnemo organizirati međunarodne okrugle stolove. U dogovoru s profesorima iz Osijeka i Vinkovaca došli smo na ideju na tema bude šokaštvo. Znači na ovim okruglim stolovima govorit će se o svim područjima vezanim za Šokce. Tema je široka i otvara mnoge mogućnosti, a sve kako bi se njegovao šokački izričaj, naša tradicija, kako se pod utjecajem europeizacije ne bi izgubila ta lipa šokačka ikavica“, pojašnjava razloge za organiziranje međunarodnog okruglog stola predsjednica UG Urbani Šokci Marija Šeremešić.

„Govor je ono što čini identitet jednog naroda. Znači nematerijalno kulturno dobro su govori, pa i šokački govori. U Hrvatskoj su već jednim dijelom i zaštićeni neki šokački govori kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske, što pokazuje važnost da ih čuvamo i brinemo o njima. Onog trenutka kada umre posljednja osoba koja govori tim govorom on će otići u zaborav. Zato je važno da ih čuvamo i konzerviramo. Velika briga u Hrvatskoj vodi se o tome, a jedan od tih projekata je i znanstveni simpozij Šokačka rič, koji se održava u Vinkovcima. Na tom simpoziju stručnjaci s različitih aspekata proučavaju šokačke govore“, kaže dr. sc. Milica Lukić, profesorica Filozofskog fakulteta iz Osijeka.

Jezik u temelju svega

Očuvanje govora poseban je izazov tamo gdje pripadnici nekog naroda žive van granica matične zemlje, kao nacionalna manjina u drugoj državi. „Treba se boriti, zaštititi identitet na različite načine. To su kultura, povijest, narodne nošnje, plesovi, pjesme. No, često zaboravljamo da je u temelju svega toga jezik. Jezik je nešto što je imanentno čovjeku. Jezik čovjeka čini razumnim. Jezikom smo određeni na nekoliko planova. Na onom biološkom planu, kao ljudska vrsta. Drugi važan prostor čovjekove određenosti jezikom je sociološki plan, na kojemu se mi okupljamo u manje zajednice, kao što su narodi, rodovi, obitelji. Kada govorimo o zaštiti jezika važan je taj sociološki plan koji pokazuje naš identitet kao naroda, pogotovo na rubnim prostorima. Vi jeste ovdje neka vrsta rubnog prostora, koji je oslonjen na matičnu domovinu, ali je dijelom jedne druge države. Da bi ste ostali prepoznatljivi u jednoj višenacionalnoj državi u kojoj ste manjina morate profilirati stručnjake koji se mogu brinuti o toj zaštiti i očuvanju jezika. To se ne može učiniti entuzijazmom, dobrom voljom, već morate imati stručnjake jezikoslovce, dijalektologe koji će znati što rade i kako sudjelovati u toj priči zaštite identiteta jednog naroda u jednoj višenacionalnoj zajednici“, kazala je profesorica Lukić.

Na okruglom stolu govorili su doc. dr. sc. Silvija Ćurak iz Osijeka koja je pobliže govorila o podravskim govorima u slavonskom dijalektu,dani hrvatske kulture u somboru 2 znanstvena savjetnica dr. sc. Anica Bilić iz Vinkovaca čija je tema bila rukopisno čuvanje šokačkog idioma; znanstvena novakinja-asistentica iz Osijek Vera Blažević Krezić govorila je o očuvanju slavonskih dijalekata u visokoškolskoj nastavi hrvatskog jezika te znanstvena novakinja-asistentica Tena Babić Sesar i Marko Sesar iz Osijeka koji su na primjeru Babine Grede govorili o neformalnom i informalnom učenju u službi očuvanja tradicijske kulture. Namjera organizatora ovog okruglog stola je da se ovi radovi objave u zborniku.

U drugom dijelu programa u Gradskoj kući održan je koncert Velikog tamburaškog orkestra HGU Festival bunjevačkih pisama.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige poezije MAGMA Nevene Mlinko
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima