Sveti Nikola ove godine zaobišao petrovaradinske mališane

Objavljeno: 14.12.2016. Pregleda: 31

petrovaradin sv.nikolaSveti Nikola, kojemu se i petrovaradinska dječica svake godine toliko raduju, ove ih je godine zaobišao. Netko bi pomislio da ih je zaboravio. Ne! Nije. Samo nije dobio dopuštenje da dođe u župe i to od upravitelja petrovaradinskih župa koji bi i sami, po primjeru svojih prethodnika i brojnih župnika u susjedstvu, trebali biti inicijatori ovakvih i sličnih okupljanja (a ne Društvo Jelačić koje to čini već godinama). Prava je sreća da je sv. Nikoli uopće dopušten ulazak na teritorij Srijemske biskupije, pa su darivanje djece i prigodni program priređeni u župi Našašća sv. Križa u susjednom naselju Srijemska Kamenica, Božjom providnošću i susretljivošću tamošnjeg župnika vlč. Zdravka Čabrajca.

Premda u hladnoj crkvi (za razliku od petrovaradinskih koje se preko zime griju), dječja radost ovom neočekivanom situacijom nije bila umanjena. Iako su jedni odustali, dobar dio roditelja, baka i djedova uputio se sa svojim najmlađima, poput izbjeglica, u drugo mjesto, kako bi se susreli sa svetim Nikolom. Najposlije, kad je sveti Niko tu i darovi koje dijeli, ništa nije teško, pa ni otići mu ususret u drugu župu, dok tri katolička sakralna spomenika Petrovaradina tu večer služe kao obična dekoracija, čuvajući svetu tišinu svojih neotvorenih prostora i antenu mobilnog operatera VIP. Sramota!

Tako je jedna lijepa i duga tradicija, običaj ispunjen brigom i osjećajem za one najmanje kojih je ionako sve manje u našim župama, naišla na zidove podignute od onih koji bi ih trebali uklanjati. Takvim gestama dokida se kult svetog Nikole u mjesnim okvirima kojemu oduvijek posvećujemo našu djecu, što ide u prilog Djedu Mrazu i drugim budalaštinama koje nam servira zapadna civilizacija. Žalosti nas i razočarava takva pojava u našem malom stadu čiji pastiri se ni ne oglušuju na molbe i vapaje pojedinih članova župa, te izvješće o Sv. Nikoli koji ove godine nije došao u Petrovaradin, mora doći u ovaj tjednik. Doći će, ako bude trebalo, i u dnevni tisak, dokle god se u Petrovaradinu nešto ne promijeni na bolje, a to će biti moguće tek onda kada odgovorni voditelji župa počnu raditi ono na što ih poziva ništa drugo doli njihov poziv, a to su služenje i briga o onim najmanjima, uvažavanje njihovih duhovnih i ljudskih potreba, suosjećanje i ljubav.

I dok će druge župe i mjesta naših vojvođanskih biskupija popunjavati stranice ovog lista izvještajima o proslavama svetog Nikole, iz Petrovaradina, zbog situacije u kojoj se nalazi, mogu doći samo tuga i ogorčenje.

                                                                                                                                  Grupa župljana župa sv. Rok i Uzvišenja sv. Križa 

 

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima