Dani Hrvatske matice iseljenika u Vinkovcima

Objavljeno: 04.12.2015. Pregleda: 41

DaniHMI VK2015Predavanjem Hrvati u Vojvodini 2015., vrijednosti i nacionalna svijest vojvođanskih Hrvata počela je manifestacija Domovina u mom srcu, Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji su održani od 26. studenoga do 6. prosinca 2015. godine u Vinkovcima, Vukovaru i Iloku. U dvorani Ogranka Matice hrvatske Vinkovci, a u organizaciji HMI – Podružnica Vukovar i Ogranka MH Vinkovci, predavanje su održali glavna i odgovorna urednica subotičkog tjednika Hrvatska riječ dr. sc. Jasminka Dulić, i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini prof. Tomislav Žigmanov.

Na početku predavanja dr. sc. Jasminka Dulić je prezentirala rezultate svojih znanstvenih istraživanja na temu nacionalne svijesti vojvođanskih Hrvata, a potom je prof. Tomislav Žigmanov govorio o stanju hrvatske zajednice u Vojvodini. „Kad govorimo o rezultatima istraživanja, oni su kao i u nekim ranijim istraživanjima pokazali da su Hrvati u Vojvodini specifični po tome da u odnosu na druge nacionalne zajednice u manjoj mjeri iskazuju nacionalnu zatvorenost, što ne znači da kod njih nije prisutan nacionalni identitet“, istaknula je dr. sc. Dulić.

Tomislav Žigmanov se u svom predavanju osvrnuo na stanje hrvatske zajednice u Vojvodini. „Republika Hrvatska ima izgrađenu vanjsku politiku kada je u pitanju odnos prema Srbiji, čiji smo mi građani, ima svoja predstavništva u Subotici i Beogradu. Ima određene programe pomoći kad je u pitanju rješavanje naših problema, ne samo kad je riječ o političkoj potpori, no još uvijek, nažalost, izostaju cjeloviti programi, pomoći razvijenije politike i jedno stalnije zastupanje interesa koje mi pokušavamo artikulirati. Naravno da ima pomaka, no još uvijek ima određenih problema“, istaknuo je Žigmanov.

Vukovarska podružnica Hrvatske matice iseljenika, na čelu s voditeljem Silvijom Jergovićem, djeluje već 11 godina tijekom kojih ustrajno radi na povezivanju hrvatskih iseljenika s matičnom državom, s lokalnim zajednicama, institucijama i udrugama. Podružnica se može pohvaliti nizom događanja i projekata organiziranih samostalno ili u suradnji s raznim institucijama, ustanovama i udrugama.

Izvor: Hrvatska riječ (Mario Kokaj)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima