Koncert u HKC-u „Bunjеvačko kolo“: Svi naši tamburaši

Objavljeno: 04.12.2015. Pregleda: 41

Koncert Svi nasi tamburasi2015 1 mU povodu 45 godina postojanja i rada subotičkog HKC-a Bunjevačko kolo 26. studenoga 2015. godine održan je koncert pod nazivom Svi naši tamburaši, koji je okupio mnoge svirače ovoga instrumenta koji su od osnutka Društva do danas svirali u Centru. Kako po velikom broju sudionika, tako i po reakcijama publike, bio je ovo veliki glazbeni događaj. Koncert su otvorili trenutačno aktivni tamburaši u Centru – Naši najmlađi tamburaši pod vodstvom Danijela Horvackog. S druge strane, najstarija generacija tamburaša Kola predstavila se u sastavu Šime Vujković Lamić s prijateljima. Nastupila je i generacija 1990., a ostali tamburaši su se predstavili kroz ansamble u kojima trenutačno sviraju – Ruže, Ante Crnković i ansambl Biseri, Ravnica te Hajo.

Svirale su se narodne, ali i suvremenije tamburaške skladbe, uz pokoju autorsku numeru. Specijalni gost večeri bio je Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem Marijane Marki koji je ukupnom programu dao i ozbiljniju, klasičarsku notu. Vrhunac večeri bilo je završno Veliko kolo u izvedbi svih sudionika u okviru kojega je svoje umijeće muziciranja na tamburi predstavilo preko 10 solista.

Pomoć za slikaricu
HKC Bunjevačko kolo, UBH Dužijanca i članovi ansambla Hajo sakupili su novčana sredstva u cilju poboljšanja uvjeta u kojima živi 83-godišnja Cilika Dulić – Kasiba, poznata slikarica naive. Prikupljenim sredstvima plaćen je popravak kaljave peći u njezinoj kući, te kupljen ogrjev, priopćeno je iz HKC Bunjevačko kolo.

Šime Vujković Lamić pripada prvoj generaciji tamburaša koji su svirali u Bunjevačkom kolu. „U Kolu sam od 1971., praktički od početka. Učenik sam profesora Laze Malagurskog. U Kolu sam svirao nekih 15-20 godina. Prateći folkloraše, nastupali smo mnogo, pa tako i u inozemstvu: Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Belgiji. I dandanas kad me zovu, pomognem im – ljetos sam bio s folklorašima u Puli“, kaže Vujković Lamić.

Član ansambla Hajo Branko Kutuzov je prve korake vezane za tamburu ostvario upravo u Bunjevačkom kolu. „U Kolu sam svirao dvije-tri godine, a potom prešao u Subotički tamburaški orkestar. Ipak, i kasnije, kao iskusniji glazbenik i član STO-a, bio sam ispomoć orkestru ‘Kola’ za veće nastupe, poput nastupa u Lisinskom u Zagrebu krajem 80-ih. Drago mi je da sam poslije toliko godina doživio jedan ovakav zajednički koncert svih generacija“, kaže Kutuzov.

Ideju za ovaj koncert pokrenuo je Andrija Bašić Palković iz Bunjevačkog kola, a za realizaciju zadužen je bio Stipan Jaramazović iz STO-a. „Svakoj skupini je bio veliki izazov nastupiti i svaka je dala svoj maksimum. To se, uostalom, vidjelo i po reakcijama publike, koja je to nagradila“, kaže Jaramazović.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima