„Dani splitske kulture“ u Beogradu

Objavljeno: 19.07.2019. Pregleda: 39

dani splitske kulture BGU organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Beograd prošloga su tjedna u tom gradu održani Dani splitske kulture te su Beograđani mogli osjetiti dašak dalmatinske prijestolnice u svom gradu. Manifestacija je održana od 27. do 29. lipnja 2019. godine u Ustanovi kulture Stari grad. Prva večer, kada je manifestacija i službeno otvorena, bila je posvećena izložbi fotografija Splićanke legendarnog splitskog fotografa Feđe Klarića.

 

Izvor: facebook HKC Beograd

 

Druge večeri glumci iz Splita Marjan Nejašmić Banić i Bojan Brajčić i novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac predstavili su posjetiteljima knjigu Svoju zvizdu slidim, izdanu u spomen na velikog pisca, pjesnika i novinara Momčila Popadića. Završna večer, 29. lipnja, bila je rezervirana za predstavljanje knjige Jurice Gašpara Legende svjetla, posvećene svjetionicima i njihovim dušama, svjetioničarima. Uz veliki broj posjetitelja, manifestacija je protekla u veseloj atmosferi, punoj dirljivih emocija, uz nezaobilaznu splitsku glazbu. Nakon Splita, organizatori već za rujan najavljuju prezentiranje Rijeke, kao grada prijestolnice europske kulture 2020. godine.

Stvaramo mostove

Fotoreporter Feđa Klarić je cijeli svoj radni vijek proveo u Slobodnoj Dalmaciji, a zanat je stekao u gradskoj rubrici, koju je tada vodio Miljenko Smoje. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja, a osim u Hrvatskoj, izložbe je imao u Parizu, Beču i Leipzigu. U Beogradu je prije 20 godina imao izložbu Splitski đir ljubavi, koja je tada izazvala veliki interes publike.
„Fotografija mi je omogućila da mogu putovati i doživjeti mnoga mjesta, što ne bih doživio u drugim situacijama, a fotografija mi je omogućila i egzistenciju. Beograd me je na neki način odredio kao fotoreportera. U moje vrijeme nije bilo studija, visokoobrazovnih ustanova, fakulteta, koji školuju fotoreportere. Morao sam se sam snalaziti i najviše sam naučio listajući beogradske dnevne novine. Sreo sam danas u Beogradu mnogo dragih ljudi. Drago mi je da se ljudi druže i da su dirnute mnoge emocije u odnosu prema Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj. Ima puno dragoga svijeta, a meni je stalo da stvaramo mostove, pa i kroz fotografiju“, kazao je Klarić.
Ideja da se u Beogradu organiziraju Dani splitske kulture potekla je od dopredsjednika HKC-a Beograd Aleksandra Alača, podrijetlom iz Splita.
„Ono što je naša glavna zadaća jest da uspostavljamo mostove suradnje i radimo na toleranciji koliko god je u našoj moći. Čini nam se da smo uspjeli dovesti iznimno značajne umjetnike. Do sada smo organizirali lijep broj manifestacija, izložbi, književnih večeri. Međutim, nama nedostaje prostor. Kada bi smo ga imali, mogli bi smo svake subote imati kulturni program na kojem bi smo prezentirali kulturu pripadnika cjelokupne hrvatske zajednice iz Srbije. Naše manifestacije su uvijek dobro posjećene, što govori da u Beogradu postoji veliki interes za hrvatsku kulturu“, istaknuo je Alač.
Predsjednica HKC-a Beograd Ljiljana Crnić kaže da je ponosna što svojim programima mogu pridonijeti promociji hrvatske kulture u glavnom gradu Srbije.

Trajne veze

Prisutnima se obratio i veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, ukazujući na trajne veze koje postoje između Splita i Beograda.
„Lijepo je vidjeti da imamo jednu ovakvu prekrasnu izložbu u čast Splita, za koji volim reći da je grad velikih emocija, koji je spreman za suradnju. Svi mi u Hrvatskoj smo jako ponosni na Split. Zahvaljujem se našim organizatorima i poželio bih im realizaciju onoga što je bitno ne samo za njih nego za sve hrvatske udruge i cijelu zajednicu u Srbiji, a to je da dobiju dobar kvalitetan prostor koji će im biti na raspolaganju“, rekao je Bakota.
Podršku održavanju manifestacije u Beogradu dao je i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov.
„Radujemo se aktivnostima HKC-a Beograd i radujemo se što su oni promotori hrvatske kulture u cjelini. Mislimo da je i više nego važno da ovakve aktivnosti budu podržane i od nas koji djelujemo na prostoru hrvatske kulture i koji se bavimo politikom. Željeli bi smo da se kulturno stvaralaštvo Hrvata u Beogradu isto osnaži i da ovo bude povod za organiziranje sličnih kulturnih programa, s kojima bi smo se mi predstavljali u Hrvatskoj“, kazao je Žigmanov.
Dane splitske kulture u Beogradu otvorio je ravnatelj Ustanove za kulturu Stari grad Vuk Saletović, a pored brojnih posjetitelja manifestaciju su posjetili i predsjednik IO HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, predstavnici kulturnih udruga, te renomirani umjetnici iz Splita i Beograda. Otvorenje manifestacije svojim nastupom uveličali su članovi zbora Odjek, koji djeluje u okviru ZHZ-a Ilija Okrugić.
Dane splitske kulture u Beogradu podržao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima