Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Objavljeno: 19.07.2019. Pregleda: 8

smotra hr filma bgZajednica Hrvata Beograda Tin Ujević u suradnji s Jugoslovenskom kinotekom organizirala je po prvi puta Smotru hrvatskog filma koja je održana od 21. do 23. lipnja 2019. godine u Kinoteci u Beogradu. Prikazan je izbor najboljih kratkih i dugometražnih filmova hrvatske produkcije u protekle tri godine, nagrađivanih na nacionalnim i međunarodnim festivalima. Umjetnički direktor Smotre bio je filmski dokumentarist i predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović, a selektorica filmologinja i filmska kritičarka dr. Ivana Kronja.

 

Izvor: www.havc.hr

 

Na Smotri su prikazani dugometražni „pulski dobitnici“: Mali Antonija Nuića, Kratki izlet Igora Bezinovića i Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, uz kratke igrane i eksperimentalne filmove Mladena Stanića, Judite Gamulin i Sare Jurinčić, te svjetski uspješne animirane filmove Ježeva kuća Eve Cvijanović i Biciklisti Veljka Popovića.

Dokumentarni hrvatski film bio je zastupljen kroz retrospektivu spomenutog Igora Bezinovića, višestruko nagrađenog u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako je publika imala prigodu pogledati etno-dokumentarce Dom je tamo gdje je srce i Kartolina, kao i ostvarenje Verudafilm o Bojanu.
Smotra je uključila i hommage program slavnim avangardistima jugoslavenskog perioda, Dušanu Makavejevu (1932.-2019.) i Mihovilu Pansiniju (1926.-2015.). 
Manifestacija je održana u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, a s ciljem da omogući kontinuirano praćenje hrvatskih filmskih ostvarenja kao i daljnju kulturnu suradnju pripadnika hrvatske manjine s matičnom kulturom, i ujedno s kulturom i kinematografijom Srbije i čitave regije.
Smotru je svečano otvorila opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima