Dario Španović, profesor hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture – sve veća zainteresiranost

Objavljeno: 03.04.2017. Pregleda: 31

dario spanovic 2Osim Srijemske Mitrovice i Sota, kada je Srijem u pitanju, nastavu hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture počeli su izučavati i učenici u Petrovaradinu. Za sada nastavu pohađa 9 učenika dobi od četvrtog razreda osnovne, do trećeg razreda srednje škole. Iako se nastava za sada odvija u prostorijama župe u Petrovaradinu za relativno mali broj djece, postoji zainteresiranost i kod drugih, što daje nadu da će se stvoriti uvjeti da se nastava počne održavati i u školi u tom mjestu. Ukoliko se vremenom formira grupa od 15 djece, koliko je potrebno da se nastava počne održavati u školi, postoji mogućnost da se to i dogodi već početkom naredne školske godine. Prema riječima profesora Daria Španovića, koji, osim Petrovaradina, nastavu vodi i u Srijemskoj Mitrovici, uskoro će nastava hrvatskog jezika početi i u Beočinu, gdje također postoji zainteresiranost.

Kada je pokrenuta inicijativa za uvođenjem nastave hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Petrovaradinu?

U rujnu prošle godine zajedno s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća posjetio sam Osnovnu školu Jovan Dučić u Petrovaradinu. Tamo smo dogovorili da se nastava počne odvijati u toj školi. No, zbog izvjesnih zakonskih ograničenja, s obzirom na to da je potrebno da u grupi bude 15 djece, to se nije moglo ostvariti. Ali nakon potpore koju je dalo hrvatsko Ministarstvo znanosti i obrazovanja, već polovinom siječnja počeli smo s održavanjem nastave, ali u župnim prostorijama. Nastava se za sada odvija jedanput tjedno, ponedjeljkom u prostorijama župe. Iako je mali broj djece, smatram to vidnim napretkom, a ono što je važno to je da ima djece koja su zainteresirana da izučavaju ovaj predmet. Ovom prilikom bih istaknuo veliku potporu župe u svemu tome, a i sam župnik je na svetim misama informirao roditelje o početku nastave i vidno je da zainteresiranost roditelja i djece postoji.

Je li postojala zainteresiranost roditelja i djece prije početka odvijanja nastave?

Na temelju ankete s roditeljima, provedene prije početka odvijanja nastave, bilo je prijavljeno 11 učenika. Među njima je bilo prijavljene djece iz Veternika i Futoga. No, problem je što su ta mjesta dosta udaljena od Petrovaradina, pa je tim učenicima problem uskladiti svoje školske obveze i ujedno odvojiti vrijeme koje im je potrebno kako bi stigli doći u Petrovaradin. Za sada se nastava odvija u prostorijama župe, jer postoji zakonski uvjet da se mora formirati grupa od 15 djece kako bi se nastava odvijala u OŠ Jovan Dučić u Petrovaradinu. Međutim, postoji nada da će se zainteresiranost, pa samim tim i broj djece, vremenom povećati i da će se stvoriti uvjeti da djeca pohađaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i u toj školi.

Najavljeno je da će nastavu na hrvatskom jeziku uskoro početi izučavati i učenici iz Beočina?

Kako sam mogao čuti od župnika Zdravka Čabrajca, interesiranje postoji i u tom mjestu O tome su upoznati i predstavnici HNV-a i u narednom razdoblju imamo u planu održati sastanak u Beočinu kako bismo našli mogućnost da se to i ostvari. Prema prvim saznanjima, osam učenika je zainteresirano za izučavanje hrvatskog jezika i morat će se naći neki način da formiramo grupu, jer nam se ponovno javlja problem nedovoljnog broj djece za početak nastave u školi. Ali svakako je važno da interesiranje djece postoji, a također od velikog je značaja da se hrvatski jezik počne izučavati u više mjesta. Nadam se da će se vremenom stvoriti odgovarajući uvjeti za rad, a samim tim i dovoljan broj djece kako bi se nastava počela odvijati i u školama.

S obzirom na to da predajete hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i u školama u Srijemskoj Mitrovici, uspijevate li kao profesor uskladiti sve svoje obveze, znajući da je udaljenost od Srijemske Mitrovice do Petrovaradina velika?

Nama se status kao profesorima hrvatskog jezika neznatno popravio, s obzirom na to da je zakonom uvršteno da ovaj predmet mogu predavati i profesori povijesti i etnologije, što je i logično. Polovica izučavanja ovog predmeta su upravo povijest i etnologija. No, mi još uvijek radimo na određeno vrijeme, ugovori nam se stalno produžavaju, mada postoje saznanja da će se od iduće školske godine, za nas profesore, raspisati natječaj za rad na neodređeno vrijeme. Otežavajuća okolnost jeste što se putuje, napose zimi, s obzirom da je udaljenost od Srijemske Mitrovice do Petrovaradina 50 kilometara. No, uspijevam se nekako organizirati sada kada se nastava odvija jedanput tjedno, a za ubuduće ćemo vidjeti. Ukoliko broj djece bude veći, nastava će se, nadam se, početi odvijati i u školi, pa će biti potrebna i bolja organiziranost.

Učenici u Srijemskoj Mitrovici su zainteresirani da izučavaju hrvatski jezik i za sada s njihovim brojem nije bilo problema. No, važno je istaknuti da oni, osim nastave, imaju mogućnost posjećivati i veći broj gradova u Hrvatskoj.

Ove godine broj djece u Srijemskoj Mitrovici je povećan sa 6 na 15 djece po grupi, što je povećanje od 120 posto i to je jako dobro. Trudim se da svake godine organiziram ekskurzije i djeca se vrlo rado odazivaju. Smatram da je važno da se, osim izučavanja povijesti, učenici na licu mjesta upoznaju s gradovima svoje matične domovine i povijesnim znamenitostima. Do sada smo posjetili Osijek, Našice, Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku, Krk, a sada nam je u planu da posjetimo Zagreb i Varaždin gdje ce se učenici upoznati sa značajnim obilježjima i njihovom kulturom. Zainteresiranost djece je uvijek velika, jer među učenicima uvijek ima i onih koji do sada nisu imali priliku posjetiti Hrvatsku.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima