Deset godina HLU-a „Cro-art" iz Subotice

Objavljeno: 27.08.2021. Pregleda: 51

10 god croartaHrvatska likovna udruga Cro-art iz Subotice obilježava ove godine desetljeće postojanja i rada. Osnovana je početkom 2011. s ciljem okupljanja ljubitelja likovne umjetnosti, razvijanja i njegovanja kulturne tradicije, očuvanja baštine, promicanja kulturnog naslijeđa i likovnog stvaralaštva vojvođanskih Hrvata. Organizacijom likovnih događanja (kolonija, izložaba…) te povezivanjem s udrugama u zemlji i regiji, u vodstvu udruge navode kako su tijekom desetljeća aktivnosti ostavili prepoznatljivi trag u promidžbi i očuvanju likovne kulture ovdašnjih Hrvata.

 Kolonije i suradnja

Najjača manifestacija Cro-arta je međunarodna umjetnička kolonija koja nosi ime likovnog stvaraoca i pedagoga iz hrvatske zajednice Stipana Šabića. Do sada je priređeno njezinih devet saziva, okupivši stotinjak akademskih umjetnika iz regije, ali i Europe. Priređeno je i osam saziva likovne kolonije Panon, koja okuplja autore iz triju susjednih zemalja iz Panonske nizije – Hrvatske, Mađarske i Srbije. Epidemija koronavirusa je utjecala da se sazivi obje manifestacije u prošloj godini ne održe, a ove godine ih također neće biti, kako zbog posljedica korona krize ali i zbog manjka financijskih sredstava.

Po riječima predsjednika udruge Josipa Horvata, Cro-art svoje ciljeve realizira i kroz druge projekte, poput suradnje s udrugama.

„Realiziramo programe, mahom jednodnevne kolonije u suradnji s udrugama iz hrvatske zajednice diljem Vojvodine. S nekima surađujemo od osnutka, cijelo desetljeće. Njegujemo i suradnju sa sličnim udrugama iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i Bosne i Hercegovine. Organiziramo i samostalne izložbi naših istaknutih članova, primjerice Ruže Tumbas i Cilike Dulić-Kasiba, te kolektivne izložbe na kojima se predstavljaju svi naši članovi. Sve te izložbe prate primjereni katalozi, kao trajni pisani svjedoci našeg postojanja i rada. Radimo i na neformalnoj edukaciji naših članova kroz organizirane posjete izložbama, galerijama i muzejima u Srbiji i inozemstvu. Izdvojiti nešto posebno u proteklih deset godina vrlo je teško, rekao bih sve je bilo jednako važno u konstantnoj težnji ostvarivanja zacrtanih ciljeva osnivača udruge", kaže Horvat.

Planovi za dalje

Tijekom deset godina zacrtani su se ciljevi udruge uspješno provodili, uz manje poteškoće, koje općenito prate kulturu, pogotovo rad manjinskih udruga. Daljnji plan rada pratit će do sada postignuto, uz podizanje suradnje s udrugama na višu razinu.

„Radit ćemo na jačanju suradnje s hrvatskim udrugama u Srbiji, posebice s onima s kojima to nismo ostvarili u proteklom periodu, kao i podizanju na viši nivo započete suradnje s onim udrugama koje su prepoznale naš rad. Pokušat ćemo još više njegovati suradnju sa župama Subotičke biskupije, kao i pojedincima i obiteljima u cilju što većeg promoviranja talenta naših slikara, a time i same udruge. Radit ćemo na većem broju predstavljanja naših članova-slikara putem organiziranja njihovih samostalnih izložbi, kako u Srbiji tako i u inozemstvu. Isto tako i kroz kolektivne izložbe, posebice u inozemstvu, gdje smo se zahvaljujući suradnji s udrugama iz Mađarske i Hrvatske uspješno predstavili u Kaloči i Baji. Stalni zadatak je okupljanje novih članova, mladih, školovanih umjetnika, koje želimo promovirati i u njihovom budućem umjetničkom životu. Veliki i težak zadatak na kojem ćemo istrajavati bit će nam osiguravanje vlastitog radnog prostora u čijem sastavu bi bila i izložbena galerija", kaže Horvat.

Iskustva članova

Udruga danas ima 32 člana, od kojih su 22 slikara. Većinom su to samouki autori s višegodišnjim iskustvom i izgrađenim vlastitim izričajem, a ima i nekoliko akademskih umjetnika, također i likovnih pedagoga. Na koncu, i nekoliko ljubitelja likovne umjetnosti. Većina članova su iz Subotice i okolice, ali ima i članova iz Sombora, Novog Sada, Iloka i Kaloče (Mađarska).

Likovna umjetnica i dopredsjednica udruge Nela Horvat kaže kako članstvo u udruzi, osim stvaranja i izlaganja, znači i edukaciju, razmjenu iskustava, kontakte s umjetnicima u drugim udrugama, putovanja.

„Udruga Cro-art je podrška svakom članu. Smatram da je postao prepoznatljiv u našoj sredini i šire. Naši članovi izlažu i na drugim izložbama mimo udruge, sudjeluju na likovnim natječajima u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobivamo nagrade i priznanja te i na taj način afirmiramo i predstavljmo Cro-art. Uspjeh i postojanost udruge i njenih članova temelji se na radu i ljubavi prema umjetnosti", kaže Nela Horvat.

Jedna od članica udruge je i poznata slikarica naive Cilika Dulić-Kasiba.

„Mislim da je važno da postoje likovne udruge. Udruga Cro-art često organizira jednodnevne kolonije na koje se rado i koliko mogu odazivam. Drago mi je također i to što mi je udruga Cro-art priredila samostalnu izložbu, prije dvije godine, u povodu 60 godina likovnog stvaralaštva", kaže Dulić-Kasiba.

Budućnost udruge su mladi i akademski obrazovani članovi poput slikarice Nere Pletikosić.

Cro-art okuplja likovne umjetnike, i profesionalne i amatere, raznih starosnih dobi i poetika. Za mene je posebno značajna, jer sam na likovnim kolonijama i susretima upoznala mnoge odlične umjetnike. Ova poznanstva, razmjena iskustava i znanja utjecali su na moj likovni razvoj i iznjedrila mnoga prijateljstva i profesionalne suradnje", kaže Pletikosić.

Rad udruge (manifestacije, katalozi, prezentacija članova) vidljiv je i na internetskoj poveznici www.croart.org, a aktivnosti Cro-arta možete pratiti i na njihovoj Facebook stranici.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)



Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima