Deveti saziv umjetničke kolonije „Stipan Šabić“ na Paliću

Objavljeno: 12.09.2019. Pregleda: 33

saziv kolonije stipan šabić na palićuVojvodina je poznata po likovnim kolonijama, a toj bogatoj tradiciji prije devet godina pridružila se i Međunarodna umjetnička kolonija Stipan Šabić, koju u spomen na ovog subotičkog likovnog umjetnika i pedagoga iz redova hrvatske zajednice organizira Hrvatska likovna udruga Croart iz Subotice.
I ove godine kolonija je održana na Paliću. Sjedište kolonije bio je restoran Mala gostiona, a rad umjetnika trajao je od 12. do 17. kolovoza 2019. godine. Ovogodišnji, deveti po redu, saziv kolonije okupio je jedanaestero akademskih likovnih umjetnika iz Srbije (Olga Đorđević, Marija Aleksić, Ana Fafulić i Nera Pletikosić), Hrvatske (Zvjezdana Jembrih i Mato Turić), Rumunjske (Ioan Horvath Bugnariu i Corina Horvat Bugnariu), Austrije (Barbara Brigola i Kristina Viera Wolf) i Slovenije (Irena Gajser).

Slike, grafike, skulpture

Na koloniji je nastalo više od 20 djela koja će obogatiti fundus te likovne manifestacije. Osim slika, koje standardno čine najveći broj nastalih djela, među izloženim radovima na zatvaranju kolonije mogle su se vidjeti i dvije grafike (litografije) kao i dvije skulpture. Inače, ovo je prvi puta da je na koloniji sudjelovao jedan akademski kipar (u pitanju je Mato Turić iz Hrvatske).
Ocjenjujući kvalitetu nastalih djela, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović kaže kako je ovaj, deveti saziv na razini prijašnjih, a da se izdvaja proširenjem u medij kiparstva.
„Slike i ovoga puta čine okosnicu produkcije. Dosta motiva je s ove lokacije, s Palićkog jezera, nešto su motivi grada Subotice i subotičke secesije, ima i pejzaža... U pitanju je figurativno slikarstvo, uz par apstrakcija. Kvaliteta radova je solidna, drži se neki standard prijašnjih godina, jedino je primjetno manje tzv. slobodnih tema, uglavnom se autori drže lokalne tematike“, pojašnjava Kopilović.

Rastakanje motiva

Likovna umjetnica i izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Zvjezdana Jembrih drugi puta je bila gošća ove kolonije. Na Paliću je naslikala četiri rada, četiri tzv. mrtve prirode u tehnici ulja na platnu. U pitanju su klasična tema i tehnika, ali u jednom suvremenijem likovnom izričaju.
„Moje ‘mrtve prirode’ su uvijek pomalo i uznemirujuće, jer govore i o ekspresiji tih motiva, o današnjem svijetu koji nije nimalo ni staložen, niti dekorativan. U mojim radovima se motiv rastače, on je mimo opisnog. U času kada se sraz mira i nemira na platnu zaustavi i sklopi, napuštam svoje djelo i prepuštam ga gledateljima, onima koji će doći“, pojašnjava Jembrih.
Za koloniju Stipan Šabić kaže kako je specifična oaza mira, kao i prilika za komunikaciju i kontemplaciju.
„Mi smo i individulana i društvena bića. Stoga nam treba šutnja ili samostalna šetnja po prirodi, osluškivanje prirode, ali s druge strane i druženje s drugima. Kolonije su po sebi odmaknute od svakodnevice. Svi smo mi tu došli s različitih strana i nekako se u tjedan dana s različitim energijama sklopili u cjelinu, a kao rezultat ostaju naši radovi. Ovdje se govorilo devet jezika, što je veliko bogatstvo, a ponekad smo se jednostavno razumjeli putem smijeha ili likovnog jezika koji je čudesan, u kojem se različitosti spajaju. Tu na Paliću dosta sam razmišljala i o ekološkim pitanjima, o prijetnjama po krhkost ove palićke oaze, ovog mikrokozmosa“, kaže naša sugovornica.

Palić kao ptica

Kristina Viera Wolf iz Austrije je na koloniju Stipan Šabić stigla preko nacionalne austrijske udruge slikara i umjetnika. Inspiraciju za jednu od svojih slika na Paliću je našla u jednom drugom umjetničkom radu, poznatoj skulpturi Ptice Ane Bešlić koja krasi šetnicu pokraj jezera.
„Organizacija kolonije je odlična, imali smo zaista dobre uvjete. Iznenadila sam se kada sam vidjela arhitekturu ovdje na Paliću, sličan je stil kao kod nas u Austriji, samo je to mađarska varijanta secesije. Veoma mi se dopada. Na slici s motivom ptice, koja je inspirirana jednom palićkom skulpturom, pokazala sam kako želim da Palić poput ptice poleti, da se razvija i u turističkom smislu“, kaže ova austrijska umjetnica.

Doprinos likovnom životu

Govoreći u ime organizatora, predsjednik HLU Croart Josip Horvat je još jednom podsjetio kako se ovom kolonijom želi obogatiti kulturni i likovni život ovdašnjih Hrvata, ali i Grada Subotice u kojem ta udruga djeluje.
„Želja nam je da svake godine kolonija na spomen Stipanu Šabiću biva prepoznata kao sastavni dio umjetničkog života Subotice, da je građani očekuju i posjećuju. Kao svojevrsna uvertira u proslavu Dana grada koji je 1. rujna. Ovogodišnji sudionici su u stvaralačkom smislu dali sebe, a njihova djela će trajno svjedočiti o ovom susretu“, kaže Josip Horvat.
Izložba nastalih djela bit će priređena iduće godine, u sklopu Noći muzeja. Isto tako, iduće godine očekuje se prvi značajniji jubilej kolonije Šabić, prvih deset godina, a tim povodom planira se i retrospektivna izložba.
Održavanje devete kolonije Stipan Šabić financijski su pomogli Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i Grad Subotica.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima