„Divan je kićeni Srijem“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 11.06.2015. Pregleda: 39

Divan je kiceni Srijem2015-1-mU kazalištu Dobrica Milutinović u Srijemskoj Mitrovici, 6. lipnja 2015. godine održana je tradicionalna manifestacija Divan je kićeni Srijem u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Srijem – Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice. Ova udruga gaji i čuva kulturu hrvatskog naroda, a na ovoj manifestaciji svake godine predstavljaju program rada svih svojih sekcija, uz predstavljanje gostujućeg društva iz Republike Hrvatske. Ove godine gosti HKC-a Srijem – Hrvatski dom, bilo je KUD Graničar iz Lužana.

 

Divan je kiceni Srijem2015-3-mDivan je kićeni Srijem predstavlja prije svega godišnji koncert, na kojoj ova hrvatska udruga želi pokazati što su naučili, kako u folklornoj i tamburaškoj, tako i u umjetničkoj sekciji: „Želimo se na neki način vezati i s drugim kulturno-umjetničkim društvima kako bismo gajili prijateljske odnose s drugim ljudima koji se bave hrvatskom kulturom. Prošle godine smo manifestaciju otkazali zbog elementarnih nepogoda i poplava. Zato smo ove godine ponovili sve što smo prethodne godine organizirali i nadam se da smo uspjeli gostima i publici predstaviti ljepotu raznolikosti hrvatske kulture“, istaknuo je predsjednik HKC Srijem-Hrvatski dom iz Srijemske Krunoslav Đaković.

Divan je kiceni Srijem2015-6-mNa početku programa prisutne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić, te iskazao zadovoljstvo zbog uspješnog rada HKC-a Srijem-Hrvatski dom koji predstavlja svijetao primjer društva koji pokazuje da se može slobodnije iskazivati vlastiti identitet, raditi na očuvanju vlastite kulture, što doprinosi da Hrvati budu integralni dio ovoga društva, da nisu izdvojeni: „Udruga iz Srijemske Mitrovice postala je najjače društvo od svih srijemskih društava. Ovdje sam osjetio najveći polet, najveću ekspanziju i razvoj, a s druge strane jasan hrvatski predznak u svemu tome“, rekao je Slaven Bačić, dodajući da mu je drago da kulturni život Hrvata u Srijemskoj Mitrovici iz godine u godinu jača i čestitajući domaćinima na skrbi za očuvanje tradicije i kulture hrvatskoga naroda.

Divan je kiceni Srijem2015-2-mU bogatom sadržajnom programu te večeri domaćine su predstavili folklorna skupina plesovima: Igre pod Velebitskim kanalom, Igrama iz Srijema i Banatskim nadigravanjem. Svojim skladbama predstavio se i tamburaški orkestar HKC-a Srijem-Hrvatski dom. Prema riječima domaćina, s nestrpljenjem su čekali predstaviti što su sve naučili: „Drago mi je što smo se poslije dvije godine ponovno okupili i što su s nama večeras gosti iz Lužana. Jedva sam čekao koncert, ali i građani koji su me često pitali kada će biti koncert. Drago mi je što smo imali priliku predstaviti večeras ono što znamo i u čemu smo najbolji“, rekao je voditelj folklorne skupine Bojan Kadar.

Divan je kiceni Srijem2015-4-mA kako je bilo organizirati ovakvu jednu manifestaciju, rekao nam je i sam predsjednik HKC-a Srijem-Hrvatski dom: „Nije jednostavno organizirati ovakvu manifestaciju, jer uvijek se nešto ispriječi. Tu je na prvom mjestu problem financija. Hvala gradu i mitrovačkom kazalištu što su nam izašli u susret. Uvijek ima nekih dodatnih troškova, ali i nekih dodatnih manifestacija koje se poklapaju s našom“, kazao je Krunoslav Đaković.

Divan je kiceni Srijem2015-8-mTe večeri gosti su, osim programa domaćina, imali priliku uživati i u bogatom programu svojih prijatelja, susjeda iz Republike Hrvatske KUD-a Graničar Lužana. Kako navode, do suradnje je došlo sasvim slučajno preko njihovog člana koji je prijatelj s predsjednikom hrvatske udruge iz Srijemske Mitrovice: „Malo znam o životu Hrvata ovdje u Srijemu. Iznenađeni smo koliko se prati rad hrvatske udruge ovdje i impresionirani izgledom prelijepe crkve u gradu. Jako smo lijepo primljeni i nadamo se da ćemo ubuduće još bolje i više surađivati“, rekla je tajnica KUD-a Graničar iz Lužana Danijela Vinković.

Divan je kiceni Srijem2015-9-mGosti su se predstavili Pjesmama i plesovima Brodskog posavlja, kao i Zagorskim plesovima: „Naše društvo djeluje od 1925. godine. Tada je društvo nastalo pod nazivom Hrvatski sokol. Poslije je promijenilo ime i tako je ostalo do danas. Ove godine obilježavamo 90 godina postojanja, a društvo djeluje u tri sekcije: velika folklorna skupina, tamburaška i mala dječja skupina. Mi smo otvoreni za sve vrste suradnje i bilo bi nam drago da gostujemo i u bilo kojem drugom dijelu Srijema i Vojvodine, kako bismo pokazali što umijemo“, rekao je zamjenik predsjednika KUD-a Graničar iz Lužana Đuro Vinković.

Tekst: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)
Fotografije: HKC „Srijem – Hrvatski dom“

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima