„Dani Antuna Gustava Matoša i dr. Josipa Andrića“ održani u Plavni

Objavljeno: 18.06.2015. Pregleda: 44

DaniAGM i IV2015-1Manifestacija VII. Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića održana je u Plavni 13. i 14. lipnja 2015. godine, u organizaciji HKUPD-a Matoš i uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. I ovoga puta publici je omogućen doživljaj gotovo svih područja umjetnosti, a u čast trojice velikana: A. G. Matoša, dr. Josipa Andrića i biskupa Ivana Antunovića. Ovom manifestacijom Matoš je obilježio i 200. obljetnicu rođenja biskupa Ivana Antunovića, kako je kazala predsjednica Matoša Kata Pelajić.

 

Otvorenje manifestacije upriličeno je u dvorištu Vatrogasnog doma dolaskom troje slikara Hrvatske likovne udruge Cro Art iz Subotice. Ove godine slikare je predvodila tajnica Cro Arta Jelena Lipozenčić, a u radu kolonije sudjelovali su slikari Cilika Dulić – Kasiba, Kata Saramos i Mišo Boroš. Tajnica je u ime udruge darivala Matošu sliku, a slikari su ostavili svoja djela nastala na koloniji.

DaniAGM i IV2015-3U večernjim satima ravnatelj NIU Hrvatska riječ iz Subotice Ivan Karan predstavio je izdanja te ustanove i tom prigodom darivao Matoševu knjižnicu kompletom knjiga.

Drugog dana manifestacije publika je imala prigodu upoznati Katarinu Čeliković iz Subotice kao spisateljicu. Tom prigodom ona je djeci i odraslima predstavila svoju knjigu za djecu Izgubljeno srce. Pripovijetke su pisane hrvatskim standardnim jezikom što se može smatrati djelom značajnim za mlađu čitateljsku publiku.

DaniAGM i IV2015-2U sklopu akademije U čast velikanima o biskupu Ivanu Antunoviću govorio je vlč. Josip Štefković, o dr. Josipu Andriću Zvonimir Pelajić, a prof. Nevena Mlinko govorila je o Antunu Gustavu Matošu. Svi izlagači, na sebi svojstven način govorili su o svojoj temi posvećenoj zaslužnim velikanima hrvatske zajednice. Tako smo, recimo, čuli poruku Josipa Andrića da bi selo bez knjige bilo trula grana na stablu čovječanstva, „a znamo da se trula grana sa svakog drveta kida ili sama otpadne“.

DaniAGM i IV2015-4U kulturnom programu sudjelovali su, osim domaćina – dječjeg folklornog odjela, gosti: dječja folklorna skupina HKPD Silvije Strahimir Kranjčević iz Berega, Ženska pjevačka skupina UG Tragovi Šokaca iz Bača, UG Urbani Šokci iz Sombora, KUDH Bodrog iz Bačkog Monoštra, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Osobit dojam i ugodno raspoloženje publika je doživjela izvedbama Magdalene Temunović na bas-primu uz pratnju prof. Vojislava Temunovića, te Augustina Žigmanova na gajdama, koje su se u Plavni posljednji puta čule prije više od pola stoljeća.

DaniAGM i IV2015-5Manifestaciji su prisustvovali i konzul gerant Neven Marčić iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, Željko Pakledinac u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, predsjednici hrvatskih udruga iz Vajske, Bača, Berega, Monoštora, Sombora i lokalnih udruga.

Manifestaciju su pomogli Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Mjesna zajednica Plavna.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Pelajić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima