Dječja opera „Šumska kraljica“ zablistala u Osijeku

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 36

Sumska kraljicaOS 1 mU okviru manifestacije „Europska noć kazališta“ koja se 21. studenoga 2015. godine održavala u kazalištima diljem Lijepe naše, jedino je osječko Dječje kazalište Branka Mihaljevića imalo privilegij da na svojoj sceni publici predstavi prvu u svijetu dječju operu u kojoj sve uloge tumače djeca i koja je namijenjena dječjoj publici. Tu je operu, poznatiju kao „Šumska kraljica“ uglazbio 1919. godine petrovaradinski skladatelj Franjo Štefanović, a od 2013. godine je u organizaciji Hrvatskoga kulturno-prosvjetnoga društva Jelačić izvode đaci Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada.

Sumska kraljicaOS 3 mZahvaljujući potpori Autonomne pokrajine Vojvodine – Tajništvu za kulturu i javno informiranje, gradu Osijeku i Zajednici protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata – ogranku u Osijeku, „Šumska kraljica“ je ovim nastupom prvi puta nakon Drugoga svjetskoga rata izvedena na sceni jednoga kazališta izvan granica sadašnje Republike Srbije.

Na sceni dječjeg kazališta uslijedile su dvije izvedbe spomenute dječje opere u naizmjeničnom nastupu dječjeg tamburaškog ansambla HKPD-a Jelačić pred dječicom koja su uz roditeljsku pratnju s oduševljenjem i netremice pratila priređeni program. Profesionalni scenski prostor, akustika i tehnički uvjeti činili su izvedbu visoko umjetničkom i ugodnom ne samo za posjetitelje, nego i same izvođače. Posebna zasluga za uspješan nastup pripada i dirigentici dječjeg zbora, prof. Ani Kovačić, te prof. solo pjevanja Senki Nedeljković čiji su učenici bili nositelji glavnih uloga.

U okviru programa razmijenjeni su i darovi domaćina i gostiju, uz izraženo očekivanje nastavka međusobno započete kulturne suradnje.

Sumska kraljicaOS 2 mDoček i gostoprimstvo koji su domaćini priredili gostima iz Petrovaradina i Novoga Sada bio je više nego srdačan. Nakon pozdrava dobrodošlice ravnatelja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Ivice Lučića, zamjenika gradonačelnika grada Osijeka Denisa Ambruša, Ljerke Hedl iz Odsjeka za kulturu grada Osijeka, dopredsjednika Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Jakova Ivančića i predsjednice Glavnog odbora Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Jelene Dodig, gostima je organiziran obilazak važnijih znamenitosti Grada uz stručno vođenje kustosa Muzeja Slavonije, Grgura Marka Ivankovića.

Izvor: Hrvatska riječ (P. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima