Održano Šokačko veče u Sonti

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 35

Sokacko vece Sonta2015 1Oko 250 gledatelja i uzvanika 21. studenoga 2015. godine uživalo je u dvosatnom programu XIV. Šokačke večeri. Ova tradicionalna manifestacija održana je u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti, u organizaciji Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata Šokadija. Uz folkloraše organizatora i domaćina sudjelovali su i gosti, KUU Prigorec iz zagrebačke općine Sesvetski Kraljevec, folkloraši sonćanskog OKUD-a Ivo Lola Ribar i TS Tandora KUD-a Mažoret. Na samom početku pjevački zbor domaćina izveo je svečanu pjesmu Šokadija. Ovu svojevrsnu himnu podunavskih Šokaca napisala je i uglazbila Sonćanka Božana Vidaković. Predsjednik Šokadije Zvonko Tadijan pozdravio je publiku i brojne uzvanike, a potom se prisutnima obratio novoimenovani generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, posebno istaknuvši značaj subjekata kulture u očuvanju našeg nacionalnog identiteta.

Prva je nastupila dječja folklorna sekcija Šokadije sa spletom Šokačke pisme i igre u koreografiji Ljiljane Šokac. Dugotrajni pljesak se nije ni stišao, a već su na pozornicu stupili seniori, sa spletom Alaj igram, sve se cigram u vrlo dinamičnoj i dobro pripremljenoj koreografiji Ljiljane Tadijan. Spoj mladosti i iskustva pokazao je na sceni sve čari starinskih plesova i pjevanja Sonte. Gosti iz Sesvetskog Kraljevca u prvom izlasku na pozornicu predstavili su svoju srednju dječju skupinu u koreografiji Ivo i Mara s pjesmama i plesovima Slavonije. Potom je uslijedio nezaboravni nastup TS-a Tandora. Ovi, sada već veterani sonćanske tamburaške tradicije, ove godine obilježavaju desetljeće zajedničke svirke, iako su među njima i pojedinci s peterostruko duljim stažem druženja s tamburama. Za sve vrijeme nastupa prisutni su pljeskali i pjevali s njima. Bio je to i najljepši uvod u dio programa posvećenom očuvanju tradicijskoga govora.

Na natječaju Za lipu r ič, osmom zaredom, za najljepšu neobjavljenu pjesmu pisanu šokačkom ikavicom, najviše bodova članova prosudbenog povjerenstva dobila je pjesma Faljen Isus, moja Šokadijo autora Ivana Andrašića iz Sonte. Drugu nagradu osvojila je Somborka rođena i odrasla u Sonti Marica Mikrut, a treću su podijelili Beograđanka Ana Žigić i Mato Damjanović iz Strizivojne, Republika Hrvatska. Osim pjesama, Andrašić piše i prozu. Andrašićevu pjesmu Faljen Isus, Šokadijo uglazbio je i pjeva Šima Jovanovac. Andrašić piše poglavito na šokačkoj ikavici, a na društvenoj mreži FB osnovao je i grupu Čuvari ikavice, koja danas broji 1.130 članova.

U drugom bloku nastupili su članovi Ive Lole Ribara, koji njeguju koreografirani folklor. Predstavili su se koreografijom Bojane Dobrilović i Žarka Goretića Šokačke igre i pisme iz Sonte, uz pratnju TO-a Sonćanski biseri. U svojem drugom nastupu gosti iz Sesvetskog Kraljevca izveli su pjesme i plesove Sesvetskoga prigorja, složene u koreografiju Tancala bi, al ne mogu. Elegantni i dinamični plesovi kraja iz kojega dolaze nikoga u dvorani nisu ostavili ravnodušnim. Na samom kraju publiku je raznježila pjesma i svirka tamburaša Tandore i tako na najljepši način pokazala da je Sonta nepresušno vrelo dobrih tamburaša.

U odjavi programa voditeljica Sanja Andrašić je čestitala predstojeći imendan svima Katarinama, zahvalila publici na odzivu, a domaćini su za uzvanike i sudionike programa priredili druženje uz večeru u novootvorenom objektu Lovačkog doma u Sonti.

Pokrovitelji manifestacije bili su Hrvatsko nacionalno vijeće, Općina Apatin, MZ Sonta, LD Fazan Sonta, vlasnik tvrtke Preprint iz Novog Sada Stanko Krstin, NIU Hrvatska riječ i pekara Krstin iz Sonte.

Izvor: Hrvatska riječ (K. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima