U Plavni predstavljena knjiga „Svjetla starih fotografija“

Objavljeno: 27.11.2015. Pregleda: 26

Predstavljanje Svjetla fot Plavna2015Nakon Lemeša, knjiga Svjetla starih fotografija predstavljena je 20. studenoga 2015. godine i u Plavni, u knjižnici mjesnog HKUPD-a Matoš. Tim su se povodom u knjižnici mogle pogledati i stare fotografije izložene na zidu. Knjiga je nastala kao izbor tekstova iz rubrike Priča o fotografiji u tjedniku Hrvatska riječ, a objavljena je u nakladi udruge Cro-info iz Subotice. „Malo je domova u kojima se u nekom albumu, kutiji ili škrinji ne čuvaju fotografije dragih nam osoba, različitih događanja, putovanja, mjesta u kojemu živimo, vjenčanja, pokopa“, kazao je urednik knjige Mirko Kopunović.

„Tako je u ovoj knjizi meni pripala nezahvalna uloga da od ponuđenih priča objavljenih u posljednje tri godine u listu Hrvatska riječ, u rubrici koju je 2009. pokrenuo novinar Dražen Prćić, od njih oko 150, odaberem samo 64 zbog tehničkih ograničenja koja prate svaku knjigu. Djelo je to šesnaest autora koji su zapisali ispovijesti vlasnika fotografija iz Srijema, Banata i Bačke i sačuvali svjedočanstva o znamenitim osobama, o zanimanjima koja i danas traju i onima kojih više nema, te običajima“.

O svojim iskustvima i načinu rada govorili su potom i autori tekstova. Stanka Čoban iz Bača je rekla: „Prve priče koje sam pisala bile su o fotografijama iz naših albuma. To su bile obiteljske fotografije. Kad čovjek uzme jednu fotografiju u ruke i pogleda je, prvo pomisli što se tu ima puno reći. Međutim, kad malo pažljivije zagleda fotografiju, naviru sjećanja na osobe koje su na njoj prikazane, na događaj u povodu kojeg je fotografija nastala, te na vrijeme u kom je snimljena, i situaciju blisko povezanu s tim – tako nastane cijela priča. Kasnije su mi se javljali moji sugrađani i sami donosili fotografije i davali podatke o osobama ili prigodama prikazanim na njima. Pisala sam o mnogim ljudima, temama, sportskim klubovima, čuvanju leda, prvom taksiju u Baču, svećenicima podrijetlom iz Bača... Nadam se da će se na ovaj način, proučavanjem starih fotografija i zapisima o njima, sačuvati sjećanja na neka prošla vremena i da će to ostaviti iza nas trag i važne podatke za neke buduće generacije“.

Autor nekoliko tekstova zastupljenih u knjizi Zvonimir Pelajić navodi: „U svakom domu u Plavni mještani čuvaju stare fotografije, a većina ih je spremna ustupiti za ovakve pothvate. No, mnogi od nas imamo naviku čuvati poleđinu fotografije i ništa na njoj ne zapisivati. Budući da su ljudska sjećanja i pamćenje krhki, nastaje pitanje kada je i gdje fotografija nastala, koje su osobe na njoj, koji događaj prikazuje i slično, pa se teže dolazi do cjelovite građe koja bi mogla poslužiti kao povijesni izvor i stvoriti objektivnu sliku stvarnosti. I ovom prigodom poručujem svima da otkrivaju, skupljaju i sređuju stare fotografije, te da zapisuju sve detalje do kojih dođu kako bismo zajednički sačuvali ovo veliko blago povijesti Plavne“.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima