Dokumentarac 'Sve je bio dobar san' Branka Ištvančića izazvao suze i ovacije

Objavljeno: 20.02.2016. Pregleda: 46

Premijera Sve je bioZG2016 1 mU zagrebačkom Kinu Europa 17. veljače 2016. godine održana je svečana premijera dokumentarnog filma Sve je bio dobar san Branka Ištvančića, za koji je od samog početka vladao golem interes, pa je dvorana kina skupila više od 700 ljudi, a mnogi su cijeli film odgledali na nogama ili na podu.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Premijera Sve je bioZG2016 2 mNeutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile.

Kako se ističe u najavi, ovo je film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu. U filmu se pojavljuje očevidac mučenja Dragutin Berghofer – Beli, pukovnik Ivan Grujić koji forenzički analizira posmrtne ostatke nepoznatih osoba ubijenih za vrijeme Domovinskoga rata, Josip Račić koji je s Jean-Michelom ležao u razorenoj vukovarskoj bolnici, doktorica Vesna Bosanac i drugi.

Premijera Sve je bioZG2016 4 mNakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Lyliane Fournier obratila se publici i održala izuzetno dirljiv govor, tako da su svi uzvanici i posjetitelji izlazili iz dvorane sa suzama u očima. Ona je u svom govoru zahvalila svima dodavši kako za nju priča još nije završena jer 24 tijela, među kojima je i njezin sin, još uvijek nisu pronađena. „Ta su tijela postala posmrtni ostaci, ali su prije ta tijela bila ljudska bića – živjela su, voljela, smijala se, plakala i patila. Ona su se hrabro borila i imaju pravo na dostojan grob na koji se njegovi prijatelji mogu doći pokloniti“, istaknula je Lyliane.

Nakon uspješno održane premijere za koju je vladao nezapamćen interes, i mnogih upita ljudi, redatelj filma Branko Ištvančić najavio je kino-distribuciju filma diljem Hrvatske, te naglasio kako je ovaj film rađen u minimalnim produkcijskim uvjetima i da nije sufinanciran sredstvima HAVC-a jer nakon svih njegovih nagrada i brojnih uspješnih filmova nije prošao na natječaju.

Premijera Sve je bioZG2016 3 mPremijeru ovog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti iz političkog i kulturnog života, među ostalima ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministrica Bernardica Juretić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, Goran Rotim, Irena Škorić, jedna od producentica filma, Milijan Brkić, Zvonko i Darko Milas, Drago Prgomet, Goran Grgić i drugi.

Film je rađen u produkciji Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik, i Udruge Artizana iz Zagreba. Film traje 90 minuta. Scenaristi su: Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko; snimatelji – Robert Krivec, Tomo Sabljić, Darko Krakar, Tomislav Kučić, Joakim Erdelji; montažeri – Silvije Magdić i Branko Ištvančić, a skladatelj originalne glazbe je Dalibor Grubačević.

Izvori: Hrvatska riječ i Hrvatska radiotelevizija
Fotografije: Petar Santini

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima