Dom kulture u Tavankutu - obnovljen ali ne i otvoren

Objavljeno: 04.02.2020. Pregleda: 50

dom kulture tavankutZahvaljujući Domu kulture u Tavankutu, svjedoci smo jedne vrlo nesvakidašnje situacije za Srbiju. Iako je objekt renoviran u svega nekoliko mjeseci, isto toliko mjeseci je prošlo, a da on nije otvoren. Neuobičajeno, čak pomalo i zbunjujuće za našu državu u kojoj se autocesta svečano otvara na svakih nekoliko kilometara. 

Nakon više od deset godina čekanja, početak radova na obnovi Doma započeo je u listopadu 2018. godine. Radovi su završeni 11. svibnja 2019., poslije čega je „objekt u funkcionalnom stanju”, rekao nam je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Tavankut Dejan Lončarević. U studenome 2019. je Dom obišao i narodni zastupnik u Skupštini Srbije, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, kada je konstatirano da je Dom obnovljen po svim standardima, uz nekoliko lako rješivih tehničkih nedostataka. Kako doznajemo od mještana Tavankuta, ovih dana su majstori radili u Domu, ali ne znamo što.

Ulaz u Dom nam jesenas od lokalne samouprave nije bio dopušten, tako da dozvolu sada nismo ni tražili. 
Zašto se toliko čeka na otvorenje Doma kulture, pitanje je koje smo postavljali prošle godine, a kako se čini, postavljat ćemo i ove. S obzirom na to da je Grad nositelj projekta, tijelo je to od kojega očekujemo odgovor. No, pitati nema smisla kada smo jednom prilikom dobili odgovor: „Kada budemo imali detaljne informacije u vezi s vašim pitanjima koja se odnose na otvaranje Dom kulture u Tavankutu, bit ćete blagovremeno obaviješteni.” Poslije toga nam ostaje samo nagađati kada će se otvorenje dogoditi.  
Jednom prilikom je član Savjeta MZ Tavankut, član DSHV-a Tome Vojnić Mijatov, na ovu temu za naš tjednik rekao: „Ne znam što se čeka, možda predsjednik države Aleksandar Vučić kad bude dolazio na otvorenje Y kraka, otvori i naš Dom.” Nagađanje je to koje je i nama djelovalo sasvim opravdano i kao prilika da predsjednik pokaže kako brine o nacionalnim manjinama, s obzirom na to da je do same obnove Doma i došlo nakon razgovora Žigmanova s njim 2018. godine. 
Došao je konačno i taj prosinac u kojemu je najavljeno puštanje u promet Y kraka. Događaj je to koji su Subotičani iščekivali, a Tavankućani se potajno nadali da će ih predsjednik iznenaditi i presjeći tu vrpcu na vratima “objekta s lijepom fasadom". Ipak, to se nije dogodilo. Istina, niti je bilo najavljeno, ali kako stara narodna kaže: „Nada umire posljednja”. 
Ostaje sada da se čeka. Ne zna se što, a više ni tko, ali se čeka. Možda godišnjica završetka radova? Možda ponovni dolazak predsjednika u Suboticu? A možda uopće nema razloga da jedan seoski Dom kulture otvara predsjednik države! 

Izvor: Hrvatska riječ (J. D. B.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima