Donacija knjiga hrvatskih izdavača i pisaca stigla u Gradsku knjižnicu Subotica

Objavljeno: 09.12.2014. Pregleda: 37

Knjiznica SU donacija knjiga2014Hrvatski odjel subotičke Gradske knjižnice bogatiji je za oko 1.200 novih naslova, među kojima su i najnovija izdanja iz prošlogodišnje produkcije hrvatskih književnika i prijevoda na hrvatski jezik. Riječ je o veoma vrijednoj donaciji koju su tijekom mjeseca studenoga 2014. godine darovali Nacionalna sveučilišna knjižnica iz Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i razni nakladnici i prijatelji Gradske knjižnice koji su izlagali na nedavno održanom „Interliberu“.

„Oko 850 knjiga donirala je Nacionalna sveučilišna knjižnica, koja je proslijedila svoje viškove, odnosno naslove od kojih su imali više primjeraka. Riječ je o lektiri, beletristici, znanstvenim knjigama, zbornicima radova, katalozima, monografijama gradova, dakle, knjigama koje Gradska knjižnica nikada ne bi kupila jer su preskupe. Zatim, stotinjak knjiga smo dobili posredstvom Ministarstva kulture RH, koji su sami inicirali suradnju i kroz ovu donaciju nam uputili izuzetno vrijedne knjige, najnovije naslove iz prošlogodišnje produkcije hrvatskih književnika i prijevoda na hrvatski jezik. Još oko 200 knjiga smo nabavili od raznih nakladnika i prijatelja Gradske knjižnice koji su izlagali na Sajmu knjiga 'Interliber'. Budući da Hrvatsko nacionalno vijeće svake godine sredstva koja odvoji za plaćanje članskih iskaznica srednjoškolcima namjeni za kupnju knjiga Hrvatskom odjelu, u ovim donacijama je i dio nabavljen iz tih sredstava“, kaže Bernadica Ivanković, informatorica na hrvatskom jeziku Gradske knjižnice Subotica, i dodaje da je s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom, koja je i prijašnjih godina donirala knjige, obnovljena suradnja koja se sada planira proširiti kroz neke zajedničke programe i aktivnosti.

Knjige se trenutačno nalaze na Odjelu obrade u Gradskoj knjižnici, i u narednom razdoblju će postupno pristizati na odjele. Podsjetimo, subotička Gradska knjižnica ove je godine i službeno potpisala sporazume o suradnji s Knjižnicama Grada Zagreba i Gradskom sveučilišnom knjižnicom Osijek, s kojima već desetljećima njeguju suradnju. Tako je donacija knjiga Ministarstva kulture RH dio tih već započetih projekata koji su realizirani posredstvom Knjižnica Grada Zagreba. S Osječanima je razmjena knjiga već ustaljena praksa te je i nedavno, gostujući na manifestaciji „Dani Balinta Vujkova“, Sveučilišna knjižnica darivala nekih pedesetak naslova lektire i beletristike.

Bernadica Ivanković će početkom prosinca u Osijeku sudjelovati na međunarodnom skupu povodom 60 godina od osnivanja tamošnjeg dječjeg odjela, gdje će predstaviti aktivnosti i programe subotičke Gradske knjižnice. „Mogu reći da potpisani sporazumi nisu samo mrtvo slovo na papiru u slučaju subotičke Knjižnice, vrlo su aktivni i evo već se prave planovi što bismo mogli sljedeće godine raditi skupa“, kaže Bernadica Ivanković.

Ove godine je Gradska knjižnica u Subotici po prvi puta dobila financijska sredstva i od Ministarstva kulture Republike Srbije za stručno usavršavanje knjižničara u inozemstvu, u Hrvatskoj i Mađarskoj. Jedan od tih stručnih skupova je bila godišnja skupština Društva hrvatskih knjižničara u Splitu gdje je uspostavljena komunikacija s knjižničarima iz Vinkovaca i Koprivnice, te se i s njima planiraju aktivnosti.

Nekolicina naslova stići će na Hrvatski odjel i nakon javne nabave za koju je trenutačno aktualan natječaj za kupnju knjiga. Naime, Gradska knjižnica ima na raspolaganju po 300.000 dinara za kupnju knjiga na hrvatskom, srpskom i mađarskom jeziku. Još jedan posao koji se provodi u Gradskoj knjižnici na Odjelu za odrasle jest zamjena vinjeta na poleđini knjiga hrvatskih izdavača i pisaca nakon čega će, kao što je to već učinjeno na Odjelu za djecu, hrvatski odjel biti fizički odvojen i vidljiv.

„Nadam se da ćemo imati još puno novih vijesti o novoj suradnji, povezivanju i naše djece i programa, za možda neki IPA projekt. Puno toga se pomiče u Gradskoj knjižnici, premda imamo samo jednog djelatnika na hrvatskom jeziku“, podsjeća Bernadica Ivanković.

Tekst i fotografija: S. M. (Hrvatska riječ)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima