Drugi međunarodni festival tamburaških orkestara u Rumi

Objavljeno: 07.11.2015. Pregleda: 37

Festival tamb ork Ruma2015 3 mNa drugom Međunarodnom festivalu velikih tamburaških orkestara, koji je održan 30. i 31. listopada 2015. godine u Rumi, nastupilo je deset tamburaških orkestara. Velikom broju gledateljstva u Kulturnom centru tijekom dva dana festivala predstavili su se Veliki tamburaški orkestar HKPD Matija Gubec iz Rume, tamburaški orkestar HKPD Tomislav Golubinci, Tamburaški orkestar općine Semeljci iz Republike Hrvatske, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, Subotički tamburaški orkestar, tamburaški orkestar Brač Studenjka iz Republike Češke.

Festival tamburaških orkestara u Rumi ima dugogodišnju tradiciju, mijenjala su se samo njegova imena, da bi prije dvije godine postao međunarodnog karaktera: „Ruma je festivalski grad i ovdje je prije 50 godina održan prvi festival muzičkih društava Vojvodine. Tamburaški festival se održava već 25 godina u Rumi, a prije dvije godine poprimio je međunarodni karakter. Kulturni centar u Rumi građen je prije svega stoga što je Ruma više od 50 godina centar glazbenog amaterizma i iz tog razloga je održavanje ovakvog festivala u ovom gradu izuzetno važno“, istaknuo je Boško Bogičević, organizator festivala i dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Branko Radičević.

Tijekom dvije večeri u natjecateljskoj konkurenciji nastupilo je devet orkestara iz Slovenije, Hrvatske, BiH (Republika Srpska) i Srbije , dok je u revijalnom dijelu sudjelovao orkestar iz Makedonije, Kumanovski tamburaši i Nino Veličkovski.

Festival tamb ork Ruma2015 1

Hrvatsko prosvjetno društvo Matija Gubec iz Rume ove godine slavi 113 godina postojanja. Na festivalima u Rumi sudjeluju od dana kada je održan prvi festival tamburaških orkestara, pa sve do današnjih dana: „U Rumi je prvo bio organiziran Festival amaterskih društava Vojvodine, zatim Srbije, a sada je to međunarodni festival. Ovo je trenutačno najbolji festival koji se održava u Vojvodini, a možda i šire. Na festivalu sudjeluju veliki tamburaški orkestri i ovdje se sviraju zahtjevne skladbe. Na svakom festivalu mora biti jedna praizvedba, što je jako dobro jer animira ljude koji se bave skladanjem ozbiljne tamburaške glazbe i samim tim se obogaćuje kompletna tamburaška literatura. Ipak, moram istaknuti da društvo i zajednica ne pridaju dovoljno pažnje ovakvim manifestacijama. Više se cijene festivali na kojima se izvodi umjetnička glazba i gdje nastupaju mali sastavi. Zato mislim da nema nas nekoliko entuzijasta, ovaj festival bi se odavno ugasio“, rekao je dirigent Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec Josip Jurca.

Prve večeri festivala rumskoj publici i stručnom žiriju prvi puta se predstavio Tamburaški orkestar općine Semeljci iz Republike Hrvatske. Ovaj tamburaški orkestar je osnovan prije dvije godine, a u svom sastavu okuplja učenike glazbene škole, ali i odrasle koji vole tamburu: „Do sada smo nastupali u Makedoniji na jednom festivalu gdje smo osvojili prvu nagradu. Sudjelovali smo i na festivalu u Bosni i Hercegovini i evo sada smo u Rumi, gdje se nastojimo predstaviti u što boljem izdanju. Ugodno smo iznenađeni dobrom organizacijom ovdje“, rekao je dirigent Tamburaškog orkestra Semeljci Vlada Čatić.

Festival tamb ork Ruma2015 2

Prvi puta u natjecateljskom dijelu na ovom festivalu, predstavio se i tamburaški orkestar HKPD-a Tomislav, koji se do sada predstavljao samo u revijalnom dijelu. „Za nas je sudjelovanje na ovom festivalu jako lijepo iskustvo. Do sada smo sudjelovali samo u revijalnom dijelu, a sada prvi puta i u natjecateljskom. Našim tamburašima je uvijek drago kada osvoje neku nagradu“, rekla je dirigentica ovog orkestra Dubravka Ćaćić.

I ove je godine stručni žiri imao težak posao, odabrati najbolji tamburaški orkestar, najbolje izvedene skladbe i shodno tome ih nagraditi. Ove godine članovi stručnog žirija bili su profesor Slobodan Atanacković iz Beograda, profesor Zoran Mulić iz Novog Sada i profesorica glazbe Neža Žgur iz Slovenije. Želja im je bila da se ove godine razina manifestacije još više podigne, jer kako je rekao jedan od članova stručnog žirija, tamburu na ovim prostorima nitko ne može iskorijeniti jer su tambura i čovjek postigli jedno savršeno jedinstvo.

Pobjednici 2. Međunarodnog festivala velikih tamburaških orkestara su Gradski tamburaški orkestar Branko Radičević iz Rume i Tamburaški orkestar KUD-a Dobreč iz Dragatuša (Republika Slovenija). Oba tamburaška orkestra su od stručnog žirija dobila po 98 bodova i tako osvojila Gran prix Festivala. Tročlani stručni žiri je zlatne plakete dodijelio i Subotičkom tamburaškom orkestru, Tamburaškom orkestru HKPD Tomislav iz Golubinaca i Tamburaškom orkestru Općine Semeljci (Republika Hrvatska). Drugo mjesto i srebrnu plaketu osvojili su Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, orkestar RKUD-a Pelagić iz Banja Luke i Veliki tamburaški orkestar Matija Gubec iz Rume. Brončanu plaketu je osvojio tamburaški orkestar Brač iz Studenjke u Republici Češkoj.

Što se tiče samog bodovanja, principi su bili jasni: „Ja sam uvijek bio za to da ansambli izaberu onu partituru koja odgovara njihovom izvođačkom iskustvu. Potrebno je da se interpretira muzikalno, savršeno, ritmički, agogički, precizno i lijepo. Također bih pohvalio što su ove godine zastupljeni tamburaški orkestri iz gotovo cijele bivše Jugoslavije. Prije desetak godina i sam žiri je pokrenuo inicijativu da ovaj festival preraste u međunarodnu manifestaciju. Osobno očekujem da će se ove godine manifestacija podići na još višu razinu i da ćemo već iduće godine imati još veći broj natjecatelja i iz ostalih europskih država“, rekao je prof. Slobodan Atanacković.

Organizatori ovogodišnjeg Međunarodnog festivala velikih tamburaških orkestara su Kulturni centar Ruma i Savez tamburaških društava Vojvodine, pod pokroviteljstvom Općine Ruma i Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje.

Izvor: Hrvatska riječ (Suzana Darabašić)
Fotografije: Srijemske vijesti

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima