Susret najsela u Zagrebu

Objavljeno: 07.11.2015. Pregleda: 35

Susret najselo1U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu 30. listopada 2015. godine održan je treći Susret najsela koji je okupio manjinske čelnike iz Pinkovca (Austrija), Martinaca, Petrovog Sela, Sumartona i Kukinja (Mađarska), Karaševa (Rumunjska) i Tavankuta (Srbija). Skupu su uime nagrađenih sela nazočili načelnik Pinkovca Leo Radaković, načelnik Martinaca Levente Várnai, član Zajednice Hrvata u Rumunjskoj iz Karaševa Georghe Facraci, načelnica Petrovog Sela Agnes Skrapitsne Jurasits, potpredsjednik tamošnje Hrvatske državne samouprave Rojmund Filipović, predsjednik HKPD Matija Gubec Ladislav Suknović i počasni predsjednik HKPD Matija Gubec Branko Horvat iz Tavankuta, zamjenik načelnika Štef Radnai iz Sumartona, predsjednik sumartonskog Društva Horvata kre Mure Ladislav Gujaš, načelnik Róbert Farkas, zastupnica Milica Klaić Tarađija i Julijana Mli iz Kukinja.

Susret najselo2Uime organizatora susretu su nazočili ravnatelj HMI mr. Marin Knezović, zamjenik ravnatelja Željko Rupić, rukovoditeljica Odjela za hrvatske manjine Marija Hećimović i voditeljica Informacijskog odjela za iseljeništvo Mirjana Piskulić. Državni ured za Hrvate izvan RH predstavljala je viša savjetnica Dubravka Severinski.

Sudionici, ove godine iz četiri zemlje i sedam sela, dolaze iz mjesta u kojima pretežito žive pripadnici hrvatskih manjinskih zajednica i koja su bila dobitnicima Matičine Nagrade za kulturu najselo – u razdoblju 1996.-2007. – za svoje uspješno djelovanje u promicanju hrvatske kulture i identiteta. HMI ovim okupljanjem želi pridonijeti međusobnoj suradnji nagrađenih sela i potaknuti ih na sudjelovanje u zajedničkim projektima unutar EU programa.

Tijekom Susreta prisutni predstavnici su se upoznali s programom Europa za građane 2014.-2020., radom Agencije za mobilnost i programe EU i Manjinskim imenikom – kompletnim adresarom predstavničkih tijela, institucija, kulturnih i drugih udruga te medija, hrvatskih manjinskih zajednica u europskim državama Odjela za hrvatske nacionalne manjine HMI, koji je dugogodišnjim trudom prikupila njegova rukovoditeljica Marija Hećimović, dipl. iur.

Susret najselo3Nagrada za kulturu Hrvatske matice iseljenika dosad je pripala selima Pinkovac u Austriji (1996.), Martinci u Mađarskoj (1997.), Karaševo u Rumunjskoj(1998.), Petrovo Selo u Mađarskoj (1999.), Mjenovo u Austriji (2000.), Klokotić u Rumunjskoj (2001.), Tavankut u Srbiji (2002.), Sumarton u Mađarskoj (2003.),Bački Monoštor u Srbiji (2004.), Novo Selo u Austriji (2005.), Kukinj u Mađarskoj(2006.) i Novi Slankamen u Srbiji (2007.)

Nagrada se 11 godina dodjeljivala u obliku skulpture, stiliziranog glagoljskog slova „H“, koje simbolizira opstanak hrvatstva u nagrađenom selu kroz povijest. Matičinu kulturnu nagradu dobila su tri hrvatska sela u Austriji, četiri u Mađarskoj, dva u Rumunjskoj i tri u Srbiji.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek
Fotografije: Snježana Radoš

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima