Dužijanca 2016.: Djeca u Dužijanci

Objavljeno: 09.07.2016. Pregleda: 40

Duzijanca2016 Djeca 1U okviru žetvenih svečanosti Dužijanca 2016. naši najmlađi zahvalili su za ovogodišnju žetvu manifestacijom namijenjenom njima pod nazivom Djeca u Dužijanci, koja je održana 2. i 3. srpnja 2016. godine. U subotu, 2. srpnja, u dvorištu HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici održana je smotra dječjeg folklora. Iskrenost, radost i zajedništvo osnovna su obilježja ovog susreta. U programu su nastupili članovi najmlađih folklornih skupina HKPD-a Đurđin iz Đurđina, HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta, KUDŽ-a Bratstvo iz Subotice, KUDH-a Bodrog iz Monoštora, OKUD-a Mladost iz Subotice, te domaćina HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice i njihovog ogranka iz Žednika.

Duzijanca2016 Djeca 3Lijepo je bilo gledati tu mladost koja čuva naše nasljeđe. Tom prigodom katedralni župnik monsinjor Stjepan Beretić je mnogobrojnoj publici predstavio malog bandaša Andriju Mandića iz Subotice i malu bandašicu Mariju Stantić iz Đurđina koji su kao ovogodišnji prvopričesnici odabrani biti glavnim nositeljima manifestacije Djeca u Dužijanci.

U nedjelju, 3. srpnja, je u katedrali Svete Terezije Avilske održana svečana misa zahvalnica nakon koje je organizirana i povorka oko crkve. Sudjelovala su djeca domaćina HKC Bunjevačko kolo iz Subotice i njihovog ogranka u Žedniku, iz HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, HBKUD Lemeš iz Lemeša, HKUD Vladimir Nazor iz Sombora, Kraljice iz Žednika te mali bandaši i bandašice iz okolnih mjesta.

Bio je ovo prekrasan vikend koji nikoga nije ostavio ravnodušnim. Svi smo bili sretni i zadovoljni, a posebice kad vidimo kako ovaj lijepi običaj zahvale za žetvu ima sigurnu budućnost i svoje nasljednike.

Duzijanca2016 Djeca 5

Izvor: Hrvatska riječ (B. I.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima