Dužijanca 2023. - Književna večer

Objavljeno: 25.08.2023. Pregleda: 56

Uoči središnje proslave 113. Dužijance, u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici 10. kolovoza 2023. godine održana je Književna večer u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović.
Tijekom večeri, po ustaljenoj tradiciji dodijeljene su nagrade koje ovo Društvo dodjeljuje istaknutom pojedincu i udruzi, te brojnoj obitelji, predstavljena je nova knjiga katedralnog župnika mons. Stjepana Beretića, te proglašeni najljepše aranžirani izlozi u okviru Dužijance u Subotici.

Iz povijesti subotičke katedrale 

Povijest i rad Katoličkog društva Ivan Antunović predstavio je predsjednik Društva vlč. Josip Štefković i među ostalim napomenuo bogatu nakladničku djelatnost. U nakladi Društva svakoga mjeseca izlazi Katolički list Zvonik, a na godišnjem nivou Katolički kalendar Subotička Danica. Uz spomenuto, Društvo je do sada izdalo 110 knjiga, a ono što je vlč. Štefković osobito naglasio jeste da je aktivna i mrežna stranica Društva, te da će se na njoj uskoro moći pronaći i sve u digitaliziranom izdanju. Posebno se ovom prigodom osvrnuo na, kako je rekao, najplodnijeg autora, mons. Stjepana Beretića, kojemu je Društvo do sada objavilo 11 knjiga. Posljednja među njima je knjiga Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj. Kako je vlč. Štefković rekao, knjiga predstavlja kapitalno djelo koje će pomoći čitateljima sagledati povijest i razvoj Crkve u Bačkoj. Ove večeri autor je naglasak stavio na samu katedralu, župnu crkvu sv. Terezije Avilske, koja ove godine slavi 250. obljetnicu početka izgradnje. Na zanimljiv i šaljiv način autor je predstavio samo mali dio onoga što se nalazi u knjizi i to na 600 stranica. Tako je, među ostalim, spomenuo svoje prethodnike koji su bili na službi župnika u ovoj subotičkoj župnoj crkvi. Osobito je naglasio one koji su za vrijeme svog upravljanja iza sebe ostavili ogroman rad, napor, odricanje.
Župnici subotičke katedrale bili su: dr. sc. Stipan Ranić (1773. – 1793.), Ivan Lukić (1793. –1797.), Pavao Sučić (1803. –1816.), Antun Šarčević (1823. – 1831.), Béla Czorda (1832. – 1854.), Ferenc Szép (1855. – 1856.), Ivan Probojčević (1856. – 1885.), Matija Mamužić (1885. – 1900.), Veco Mamužić (1900. – 1910.), Dezső Bajsai Vojnich (1911. – 1920.), Lajčo Budanović (1920. – 1958.), Matija Zvekanović (1958. – 1968.), mons. Franjo Vujković (1968. – 1985.) i sada je na ovoj službi od 1985. godine autor knjige, mons. Beretić. Uz spomenute župnike tu su bili aktivni i upravitelji župe, te je u ovom periodu u službi pomagalo više od 250 kapelana.
„Od župnika Ivana Probojčevića (1836.) pa do danas prošlo je 167 godina, a strašne zloslutne pukotine na pročelju naše stolne bazilike nisu prestale zabrinjavati župnike. Njihova nemoć i svi brojni pokušaji da se spasi katedrala bili su uzaludni. Župnik Probojčević je u nekom ogorčenju zanemario i unutrašnjost crkve, no vidimo kroz povijest da su svi župnici doprinosili ljepoti. Molimo Boga da se katedrala uspješno obnovi da i to bude na korist župne zajednice koja je izrodila Albu Vidakovića, oca Tomu Vereša..., brojne dobre svećenike, časne sestre, koja je uvijek okupljala najbolje vjernike. Da i dalje napreduje i raste, da se i dalje slavi Dužijanca, da i naredne godine i stoljeća bude na proslavu svete katoličke vjere. U knjizi ima puno više, pa je preporučujem svima. One koji mi zamjeraju da nije napisana u znanstvenom stilu, podržavam, i njihovo mišljenje je opravdano, ali lijepo je čitati, da vidite kako je bilo kad nas nije bilo", rekao je autor knjige.
Knjiga Prilozi za povijest Katoličke Crkve u Bačkoj može se nabaviti u subotičkoj katedrali i u Somboru u crkvi Uzvišenja svetog Križa, po cijeni od 1.000 dinara.

Nagrade Katoličkog društva 

U drugom dijelu programa dodijeljene su nagrade Ivan Antunović, koje Društvo već više od tri desetljeća dodjeljuje zaslužnom pojedincu, obitelji i udruzi koji se na osobit način zalažu za promicanje kršćanskih vrednota u našem društvu. Tako je ove godine nagradu za istaknutog pojedinca dobila pučka pjesnikinja Marica Mikrut iz Sombora, nagradu za udrugu ili zajednicu ove godine dobila je Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, koje obilježavaju stoljeće djelovanja u Subotici, a nagradu za brojnu obitelj dobila je obitelj Ivana i Ljubice Tumbas (župa Marija Majka Crkve), koja osim svojih troje djece: Martine, Maria i Daria, kao hraniteljska obitelj brine i skrbi za još troje djece.
Po već ustaljenom programu, iste večeri proglašeni su autori najljepše aranžiranih izloga, koji uoči Dužijance ukrašavaju Suboticu. Članica tročlanog povjerenstva Ana Dulić iznijela je podatke da je ove godine bilo ukrašeno svega šest izloga, te je ujedno pozvala i druge da se sljedeće godine odazovu ovom pozivu organizatora. Tako je III. nagrada pripala Zorici i Zlatku Ivkoviću, čiji rad se može pogledati u izlogu salona namještaja Simpo, II. nagrada je pripala Mirjani Iršević i Sandi Benčik, čiji izlog je u butiku Veruška, a za najljepše uređeni izlog I. nagradu osvojile su Helena Štrbo i Vesna Čović. Njihov rad se može pogledati u butiku Fara. Nagrađenim aranžerima nagrade su uručene sutradan na Tamburaškoj večeri.
Osim u Subotici i okolici, Dužijanca je ove godine održana i u Mostaru, te je pri kraju večeri prikazan kraći dokumentarni film i reportaža o tome. Autor filma Dužijanca u Mostaru je Josip Stantić.
Pred kraj večeri predsjednik UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić predstavio je novi broj revije Dužijanca.
Tu večer, kojom je Katoličko društvo Ivan Antunović obilježilo i svoj Dan, svečanu su učinili i članovi Katedralnog zbora Albe Vidaković pod ravnanjem mo. Miroslava Stantića.
Književnu večer su financijski pomogli Grad Subotica i Hrvatski Caritas.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima