Završen XI. saziv Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.

Objavljeno: 25.08.2023. Pregleda: 53

Trideset i pet likovnih radova naslikalo je 13, mahom akademskih slikara iz Hrvatske, Bugarske, BiH, Makedonije, Mađarske i Srbije, na XI. sazivu Međunarodne umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023. održanom od 7. do 12. kolovoza 2023. godine u Domu učenika srednjih škola u Subotici, u organizaciji Hrvatske likovne udruge Croart. Svečano zatvaranje ove kolonije priređeno je u subotu, kada su i prikazana nastala djela te svim sudionicima podijeljene zahvalnice.

Viša kvaliteta i više radova

Jedanaesti saziv spomenute kolonije održan je u godini kada se obilježava 20. obljetnica smrti Stipana Šabića (1928. – 2003.), znamenitog hrvatskog likovnog stvaratelja i pedagoga, rodom iz Tavankuta, po kojem ova međunarodna umjetnička kolonija nosi naziv.
Predsjednik HLU-a Croart Josip Horvat ovom se prigodom zahvalio sudionicima umjetnicima te svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju kolonije.
„Poštovani umjetnici, hvala vam što ste se odazvali našem pozivu, i vama iz Sofije, iz Kumanova, Sarajeva, Zagreba, Rijeke, Sentandreje, Starčeva i Subotice. Hvala svim hrvatskim institucijama, Gradu Subotici, pokrajinskim tajništvima, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH na financijskoj potpori, hvala svim gospodarstvenicima, članovima Organizacijskog odbora Croarta, direktoru i osoblju Doma učenika srednjih škola u Subotici i pojedincima, posebice onim samozatajnim, nevidljivim, a važnim za pomoć u realizaciji kolonije", istaknuo je Horvat.
Svoju stručnu ocjenu o nastalim djelima dao je član Upravnog odbora HLU-a Croart, povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović koji je ujedno i zatvorio koloniju.
„Zastupljen je veoma različit splet radova, od tehnika su tu grafika, akvarel, ulje na platnu... Ovo je nastavak kolonije koja nastoji šarolikošću i raznolikošću kako tema tako i tehnika objediniti različita stremljenja, različite individualne slikarske poetike. U usporedbi na ranije kolonije rekao bih da je ove godine kvaliteta na višoj razini, nastalo je i znatno više radova, što će zasigurno obogatiti fundus ove udruge."
Zahvalnice svim sudionicima podijelila je članica Organizacijskog odbora ove kolonije, dopredsjednica Upravnog odbora HLU-a Croart i također slikarica Nela Horvat, a program je vodila članica Croarta Jelena Lipozenčić, koja je među ostalim istaknula kako je želja Udruge da kolonija na spomen Stipanu Šabiću svake godine bude prepoznata kao sastavni dio umjetničkog života Subotice, budući da je Stipe, kako su ga zvali od milja, 60-ih godina prošlog stoljeća predstavio prve umjetnike naive u tehnici slame, prije više od 25 godina s HKC-om Bunjevačko kolo otpočeo realizaciju Likovne kolonije Bunarić, uspješno pripremao mnoge mlade talente za prijem na likovne akademije diljem Jugoslavije, mnogim talentima, ljubiteljima likovne umjetnosti pomogao da ovladaju tajnama crtanja i ljepotom stvaranja.

Sudionici

Zvjezdana Jembrih, akademska slikarica iz Zagreba (Hrvatska):
„Predajem na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ovdje sam već treći put, što je posebna čast za mene. Jako mi je drago da se i ovaj put dogodio jedan krasan internacionalizam koji nas je sve ponio i dao jedan zamah stvaralaštvu. Tu su raznorodni radovi, ali mislim da se održava i njeguje nadasve ta likovna kvaliteta, što je jako važno. Bila sam na više likovnih kolonija, simpozija, i svaki put to je jedan doživljaj putovanja, upoznavanja novih krajeva ili starih krajeva na novi način. Ovdje bih gostoprimstvo stavila na prvo mjesto, a potom i kvalitetu radova, održavanje te razine i međuljudsko druženje. Uz to, tu je i prekrasna Subotica. Prijašnjih godina smo bili na Paliću što je isto bio izuzetan dojam."
Jure Kokeza, akademski slikar iz Zagreba (Hrvatska):
„Profesor sam grafičkih tehnika u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Za koloniju sam prvi put čuo prije više godina od gospodina Horvata, bio sam pozivan, ali i spriječen, pa sam ove godine prvi put ovdje i oduševljen sam svime. Sudjelovao sam na brojnim kolonijama i bez imalo ulagivanja, mogu reći da je ovo najbolja kolonija do sad po organizacijskom timu u sastavu Nele i Josipa, po uvjetima rada, smještaju, izletima, zaista samo riječi pohvale. Što se tiče stvaranja na ovoj koloniji, imam svoj ciklus slika koji zaokružujem pa sam bio vezan za tu tematiku."
Ira Skopljak Viteškić, akademska slikarica iz Sarajeva (BiH):
„Viša asistentica sam na Akademiji likovnih umjetnosti na likovnim i slikarskim tehnologijama i na izbornom predmetu konzervacija papira, te magistrica slikarstva. Na ovoj sam koloniji nacrtala dva rada u kombiniranoj tehnici, kolaž i ovaj prelijep kraj koji je simbol Subotice, ta poznata arhitektura, ornamentika i ta jedna ultramarin plava. Prvi put sam u Subotici, prelijepo je i domaćini su stvarno divni. Prijateljica Nelisa Baždar, također slikarica, preporučila me je Neli Horvat i tako sam došla zajedno s njom."
Zlata Tomljenović, akademska slikarica iz Rijeke (Hrvatska):
„Prvi put sam na ovoj koloniji, prvi put i u Subotici, oduševljena sam ovim krajem, gradom, njegovom arhitekturom, ali i ljudima, atmosferom. O ovoj sam koloniji čula preko svoje kolegice Zvjezdane Jembrih, koja me je i pozvala da dođem. Inače predajem na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, završila sam Pedagoški fakultet – odsjek likovna kultura, a kasnije sam magistrirala restauraciju i konzervaciju na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani, tako da se paralelno bavim umjetničkim i likovno-pedagoškim radom. Moj poticaj i inspiracija idu iz pejzaža, ali dospijem u apstrakciju, znači moje područje su, nazovimo ih, apstraktni pejzaži."
Stefan Ančevski, akademski slikar iz Kumanova (Makedonija):
„Prvi put sam u Subotici i jako mi je drago što sam bio sudionik kolonije Udruge Croart. Atmosfera je bila divna za rad, upoznao sam dosta divnih kolega, dobrih umjetnika. Na koloniju sam dobio poziv, vidio sam njihov rad i ranije, sve je to na profesionalnom nivou i jako mi je drago što drže taj nivo i što je svake godine sve bolje i bolje. Inače, eksperimentiram tehnikama, radim s raznim materijalima, ne znam nikada gdje će me to odvesti, sve zavisi od atmosfere i inspiracije."
U okviru programa, s dvije glazbene točke nastupila je flautistica Lucija Vukov, maturantica srednje Muzičke škole u Subotici, a sudionica kolonije Zvjezdana Jembrih je pročitala svoje dvije pjesme.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Petrekanić Sič)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima