Dužijanca u Bajmaku

Objavljeno: 19.07.2024. Pregleda: 1

Dužijancom u Bajmaku, koja je održana u nedjelju, 7. srpnja 2024. godine, započele su seoske proslave ove manifestacije. Ovogodišnja Dužijanca u Bajmaku bila je u znaku jubileja, jer su ondje prije 30 godina Hrvati Bunjevci prvi puta na takav način slavili završetak žetve i zahvaljivali Bogu na novom kruhu.
Nositelji žetvene svečanosti bili su bandaš Alen Palfi i bandašica Sanja Petrekanović te mali bandaš Milutin Ivošević i male bandašice Mihaela Brčić i Ena Mihaljević. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik Robert Erhard uz koncelebraciju predsjednika Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca mons. Andrije Anišića.
Kako je u propovijedi vlč. Erhard istaknuo dužijanca se uvijek proslavlja na hvalu i slavu Boga Oca, ali i obvezuje vjernike da ju održavaju i njeguju kako ne bi zaboravili svoje korijene.
‚‚Došli smo do situacije da se bojimo reći kojem narodu pripadamo, koji nam je materinji jezik, da se bojimo priznati kojoj vjeri pripadamo. Upravo zato običaje i tradiciju trebamo podržavati kako bismo mogli pokazati svijetu ponosno našu pripadnost. U crkvi neprestano slušamo kako smo dobili uloge, kako smo poslani u svijet. Naravno, tu se najprije misli na navještaj Kristove riječi, o svjedočenju Božje ljubavi, ali također smo dobili poslanje da budemo svjedoci svoje pripadnosti, svog jezika. Zato trebamo biti hrabri i jaki, a to nam daje upravo Gospodin u svojim sakramentima", rekao je vlč. Erhard.
Povodom obilježavanja 30 godina od održavanja prve Dužijance, podiljene su zahvalnice onima koji su sve te godine pomagali oko organiziranja manifestacije.
Kao najzaslužniji za Dužijancu u Bajmaku od njenog osnutka zahvalnicu je dobio bračni par Petreš, Marija i Nikola.
Kako kažu, drago im je što je iz njihove obitelji bio prvi bajmački bandaš, što se kod njih sve ove godine okupljaju djeca kako bi čistila žito i plela vijence te navode kako će to rado činiti i dalje. Također, ističu i da bi voljeli kada bi to netko preuzeo i nakon njih da radi, kako bi Dužijanca u Bajmaku opstala.
Ponosna na svog svekra i svekrvu, Danijela Petreš nastavila je njihovo djelovanje te je ove godine bila jedna od organizatorica Dužijance.
‚‚Meni ova obljetnica predstavlja nešto jako veliko. Moj svekar i svekrva se već 30 godina bave ovim i ja sa svojim suradnicima želim to nastaviti. Mi svako zrno žita cijenimo, pa i ono najmanje i prenosimo ove običaje i na svoju djecu. Želim da i oni u ovom sudjeluju isto tako kao što smo i ja, moj čovjek i naše društvo", rekla je Danijela.
Nakon mise, u župnim prostorijama priređena je izložba na kojoj je prikazana retrospektiva svih dosadašnjih bajmačkih dužijanci kroz slike od slame i film sa starim fotografijama. Na koncu, mladi u nošnji odigrali su kolo.
Krunu za Dužijancu s motivom bajmačke crkve izradile su Danijela Petreš i Katica Sakač uz pomoć mladih, a dječji zbor je vodila vjeroučiteljica Mirela Varga.
Navečer je u dvorištu župe održano Bandašicino kolo.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)



Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima