Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina na 58. smotri folklora Đakovački vitezovi

Objavljeno: 19.07.2024. Pregleda: 1

Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina sudjelovala je na ovogodišnjoj, 58. smotri folklora Đakovački vezovi. Nošnjom i tamburašima, Surčinci su se predstavili u svečanoj povorci i na međunarodnoj smotri folklora u Strossmayerovom parku, privukavši pozornost publike. Ukupno je nastupilo dvadesetak članova dobi od 11 do 80 godina.
‚‚Ponosni smo što smo na tako velikoj i poznatoj manifestaciji koju prate Hrvati diljem svijeta mogli prikazati ono najvrjednije što trenutno imamo, a to su naši mladi tamburaši i narodne nošnje s bogatim vezom s nacionalnim motivima. Ženske narodne nošnje sastojale su se od jedne originalne nošnje s početka 20. stoljeća, narodnih nošnji rađenih u Subotici a dio su radile vezilje udruge članice Kreativne sekcije. Muške narodne nošnje su bile dvije originalne s početka 20. stoljećaa i ostale šivene u posljednjih šest godina koje je šila članica naše udruge. Brižno smo pripremili naše nošnje i odabrali repertoar za nastup na obje pozornice. Repertoar pjesama odabran je tako da predstavimo kraj odakle dolazimo – Srijem. Naravno, dio repertora činile su i slavonske pjesme u čast domaćina. S tamburaškim orkestrom je nastupao vokalni solist Petar Štampar obučen u narodnu nošnju s početka 20. stoljeća na kojoj se posebno isticala bijela čipka na dugim bijelim gaćama koje je nosio preko crnih čizama. Kao za sve nastupe i ovom prigodom pletenice je isplela Mara Aksentijević. Zahvaljujemo se domaćinima u Đakovu i Središnjem državnom uredu na financijskoj potpori", kaže predsjednica udruge Katica Naglić.
Za ovu manifestaciju Čitaonica je izradila suvenir koji će biti i simbol udruge do daljnjeg. Izgled suvenira predložila je voditeljica Kreativne sekcije Veronika Živanović. Suvenir je tambura izrađena od drveta na kojoj je na mjestu akustičnog otvora postavljen vez s motivom sa ženske narodne nošnje. Vez je uradila Marica Volarić, a tamburu od drveta izradio je Vlada Pleša. Na tamburi je zlatnim slovima ispisano ime udruge. Ovaj suvenir su u znak zahvalnosti i uspomene na ovaj nastup poklonili domaćinima.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima