Godišnji koncert folklornog odjela HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta

Objavljeno: 19.07.2024. Pregleda: 1

U sklopu Tavankutskog kulturnog lita u subotu, 6. srpnja 2024. godine, održan je godišnji koncert folklornog odjela Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Tavankuta. U punoj dvorani mjesnog Doma kulture svoje umijeće prikazalo je osamdeset folkloraša iz mlađe, srednje i reprezentativne skupine.
Voditelj reprezentativne skupine je Darko Prćić, srednje Milica Tikvicki, a mlađe Sanda Benčik i Martina Žarić. Folkloraše je pratila tamburaška skupina Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama iz Subotice, a nastupila je i vokalna solistica Iva Molnar s pjesmom Ne dam da mi moje gaze.
‚‚Najmlađa skupina predstavila se plesovima iz Slavonije i Banata, srednja bunjevačkim i plesovima iz Slavonije, dok se reprezentativna skupina predstavila vlaškim plesovima, plesovima kaštelanske narodne četvorke i bunjevačkim plesovima. Od koncerta do koncerta nam treba oko pola godine da pripremimo cjelovečernji koncert, budući da su nam probe dva puta tjedno i traju po dva sata. S mladima je danas teško raditi, nezainteresiranost je vrlo veliki problem. Nisu interesantni stari plesovi, mladi više gravitiraju nekim modernijim plesovima koje kasnije mogu iskoristiti u izlascima. Međutim, naši folkloraši iz Gupca se i dalje trude sačuvati i njegovati stare plesove, privlačimo mlade svojim djelovanjem da ostanu u folkloru i time sačuvaju našu bunjevačku tradiciju za buduće generacije koje se tek trebaju uključiti", rekao je Darko Prćić.
Voditeljica mlađe grupe koja je podijeljena u dvije grupe, najmlađe i mlađe, Sanda Benčik kaže kako je raditi s tako malom djecom izazov, ali i uživanje gledati ih kako se trude i kako svakom probom napreduju u svojim koreografijama.
‚‚Ima raznih uzrasta, raznih karaktera, izazov je sve to sklopiti kako bi oni kao grupa izgledali kao cjelina, a da pritom koreografija bude izvedena kako treba. Trenutačno ima oko šesdeset djece, ali su podijeljeni u dvije skupine. Probe držimo jednom tjedno zbog drugih obveza koje djeca imaju u vidu drugih aktivnosti. Pokušavamo uskladiti sve, budući da djeca dolaze iz Donjeg i Gornjeg Tavankuta, Đurđina, Male Bosne i Mirgeša", rekla je Benčik.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima