„Dužijanca" u Bajmoku 2021.

Objavljeno: 04.08.2021. Pregleda: 46

bajmok dužijancaU crkvi svetog Petra i Pavla u Bajmaku u nedjelju, 11. srpnja 2021. godine, svečano je proslavljena ovogodišnja Dužijanca. Glavni nositelji ovog slavlja bili su bandaš Alen Palfi i bandašica Hermina Kumer, a mali bandaš i bandašica bili su Dominik Varga i Ema Crnković.

Misno slavlje predvodio je i propovijedao mjesni župnik Zsolt Bende u zajedništvu s monsinjorom dr. Andrijom Anišićem, predsjednikom Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca. Osim mladih u nošnji, u Dužijanci su sudjelovali i bandaši i bandašice iz Žednika, Đurđina i Subotice.
Na početku mise župnik je blagoslovio žito koje se podijelilo vjernicima u crkvi, kao simbol sudjelovanja u zajedničkom slavlju zahvale.
U svojoj propovijedi župnik Bende je među ostalim rekao da je najvažnije u dužijanci zahvaliti za sve plodove koje dobivamo od Gospodina, ne samo u žetvi nego i u životu. Zahvaliti za ono što jesmo, jer onda možemo biti hrabri kršćani i naviještati evanđelje Božje, ljubav Božju među ljudima. 
„Ako se zapitamo gdje se nalazi Božja slava, gdje možemo naći Božju slavu u našem životu, eto nam odgovora, u dužijanci je možemo naći. Tu se krije Božja slava, jer čim znamo biti zahvalni, znači, znamo se poniziti, znamo priznati da mi nismo bogovi, i da je Bog onaj kome trebamo zahvaliti, o kome ovisi naš život u potpunosti. Zahvalnost ne dolazi sama od sebe, moramo je tražiti od Gospodina u molitvi, ona je Božji dar. Mnogi misle da su sve u životu stekli svojim rukama. Ne znaju svi ljudi biti zahvalni, zato tražimo od Gospodina da nam podari zahvalnost. Kad je Salomon gradio hram Gospodinu, to je bila samo jedna zgrada dok Božja slava nije napunila tu zgradu koja je tako postala hram. Tako i mi, ako Božja slava ne napuni naše blagdane, ako Božja slava nije prisutna u našem slavlju, onda je to samo jedna manifestacija, nešto što pokazuje da nas još ima, da znamo slaviti, ali ako želimo biti znak Isusa Krista, što je i cilj Crkve u ovom svijetu, onda treba Božja slava da napuni naše slavlje. Tada ćemo biti zadovoljni, jer nam slavlje neće biti isprazno. Naša slavlja, naročito crkvena, kao što je Dužijanca, trebaju biti puni Duha svetoga, puni Božje slave. Sveti pisac kaže da je Isus Krist novi Salomon, on je onaj koji napunja čitav svijet, ne samo hram nego i nas same Božjom slavom. Danas zahvaljujemo na svim darovima, jer bez Boga smo nemoćni, ne možemo dalje. To nam daje snage za cijelu godinu, da izdržimo do sljedeće dužijance, da se napunimo Duha svetoga, elana. Kada vidimo plodove svega što činimo tijekom cijele godine, trebamo se znati zahvaliti. I tada će se ovo slavlje dužijance nastaviti u beskonačnosti", rekao je župnik Bende.  
Mladi u nošnji prinijeli su na oltar križ, svijeću i zemlju, zrna pšenice, Bibliju, snop klasja, brašno, kruh, hostije, vino i vodu i sliku, to jest krunu. 
Ugodno iznenađenje je bilo čuti zbor mladih bajmačke crkve da za prinos darova pjeva liturgijsku „himnu" dužijance, skladbu Blagoslovljena ova zemlja, pod vodstvom vjeroučiteljice Mirele Varga.
Na kraju svete mise svećenici su podijelili euharistijski blagoslov s presvetim oltarskim sakramentom, blagoslov, po kojemu se događa najviše čudesa.
Dosadašnji župnik u Bajmaku Zsolt Bende se na kraju mise zahvalio svima i oprostio od svojih župljana, jer nakon 16 godina provedenih u Bajmaku, biskupovim dekretom, od nedjelje, 25. srpnja, imenovan je župnikom u Kruščiću i Crvenki.
Navečer je u dvorištu župe drugi put (prvi put je održana pretprošle godine) održana svečana akademija koja je ove godine posvećena sjemenu pšenice. Po tradiciji, nakon akademije je u dvorištu župe održano bandašicino kolo.

Izvor: Hrvatska riječ (Nela Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima