„Dužijanca" u Lemešu 2021.

Objavljeno: 04.08.2021. Pregleda: 51

lemeš dužijancaHBKUD Lemeš iz Lemeša organiziralo je proslavu mjesne Dužijance. Bandaš i bandašica ove godine su Stefan i Dragana Benčik, a mali bandaš i bandašica Alen Pekan i Valentina Ivanković. Bandaši i bandašice, sudionici Dužijance u nošnjama i gosti okupili su se ispred crkve Rođenja Blažene Djevice Marije. Krunu od slame bandašu i bandašici predali su Boris Tomas i Elizabeta Ileš, par koji je prošle godine bio u ulozi bandaša i bandašice. Svetu misu uz lemeškog župnika Antala Egedija, predvodio je vlč. Gabor Drobina. 

„Zahvaljujemo se Bogu za svaki dan koji se ponovo rađa. Svaki dan je nova šansa, šansa za sve u što smo uložili, ne samo u njive. Smisao je u tome što ulažemo u naš svakidašnji život naše međusobne odnose, odnos s Bogom. Ako je plodna godina, to je ruka Božje providnosti. Ali i naš duhovni život mora biti plodan", kazao je vlč. Drobina.
Kako je to običaj u Lemešu, nakon mise posvećeni kruh predan je predsjedniku Savjeta MZ Lemeš Istvánu Sevaldu.
Prema riječima predsjednice HBKUD-a Lemeš Márie Bagi pandemija koronavirusa i posljedice višemjesečnog zatvaranja razlog su što ove godine nije bilo književne i folklorne večeri, što je izostao obilazak sela fijakerima i domova obitelji bandaša i bandašice. Ono što nije izostalo je likovna kolonija koja je održana na salašu Ileš – Vujević. Sudjelovali su članovi Hrvatske likovne udruge CroArt iz Subotice, lemeški đaci i svećenici. 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima