„Takmičenje risara 2021."

Objavljeno: 04.08.2021. Pregleda: 46

takmičenje risara 2021„Ris je gotov". Rečenica je kojom je predsjednik sudačkog kolegija Pavle Kujundžić proglasio najbolje risare. Još kada je započelo natjecanje, mogli bismo reći da se znalo tko će biti najbolji. Do tog zaključka mogli su doći i oni koji se ne razumiju previše u ovaj posao, jer s takvom lakoćom i brzinom, te uhodanim koracima rade samo najbolji.
Između 17 risarskih parova, koliko ih je bilo ove godine, titulu najboljih (opet) ponijeli su neprikosnoveni Stipan Kujundžić i njegova risaruša Ruža Juhas iz Subotice. Rekli bismo: uhodani duo koji ne posustaje. Drugo mjesto pripalo je također iskusnom paru Andriji Tumbasu i Emeri Poljaković iz Tavankuta, dok su se na trećem mjestu našli Gábor Bazsó i Valéria Ludmány iz Novog Orahova.   

Pogled u budućnost 

Takmičenje risara, kako je i najavljivano, održano je 10. srpnja na njivi pokraj crkve sv. Josipa Radnika u Đurđinu, u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca, a domaćini ovogodišnje manifestacije bili su Marina i Marin Skenderović iz Budimpešte. 
„Ova manifestacija je možda i najvažnija jer pokazuje suštinu i bit Dužijance. To je ono zbog čega se sve radilo i organiziralo. Završiti ris i onda proslaviti. I danas kada su prisutni ogromni strojevi, ne smijemo zaboraviti kako se nekada radilo i koliko je to bilo teško raditi", kaže Skenderović. 
Po riječima risara, ove godine nije bilo lako kositi budući da je žito bilo polegnuto i vlažno zbog nevremena koje je prethodnu noć zahvatilo i Đurđin. 
„Nije bilo lako radili, al smo odradili. Bilo je vlažno i žito je povaljano. Nismo zdravo žurili kako bi poso što redovnije obavili, al eto izgleda da smo uspili kad su nas proglasili najboljima", kaže Ruža Juhas i pojašnjava kako ovaj posao radi od svoje 12. godine i da je kao i za svaki drugi posao, tako i za ovaj, potrebno voljeti ono što se radi.
S njom se složio i Stipan Kujundžić koji je također pojasnio situaciju: 
„Ne možem kazat da je bilo zdravo teško, samo se nije moglo onako slagat kako triba. Dogovorili smo se da će bit manji otkos, a to je nezgodnije za rukovetanje, al je Ruža uspila dobro poslagat snopove. Ovaj poso je timski rad i kazo bi da se tajna krije u dogovoru i zajedničkom radu", kaže Kujundžić, a mi možemo dodati: i u iskustvu.  
Osim spomenutih mjesta, na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su risari iz Žednika, Male Bosne, Đurđina, MZ Peščara, Sente, Mužlje, Crne Bare i iz Gornjih Hrgova iz Bosne i Hercegovine, dok su natjecatelji iz Hrvatske ove godine izostali. Među ovogodišnjim natjecateljima bilo je i onih mlađih koji su vjera u budućnosti i da ova manifestacija neće lako izumrijeti, a o tome govori i podatak koji je iznio predsjednik UBH-a Dužijanca mons. dr. Andrija Anišić rekavši: 
„Takmičenje risara okuplja one koji znaju raditi ris, a mi kao organizatori se radujemo što se više od 50 godina čuva ono što su naši preci radili i što to možemo prenositi na mlađe. Vjerujem da Takmičenje risara ima budućnost s obzirom na to da među natjecateljima ima i mlađih sudionika. Ono što me osobito veseli jesu radionice koje vodi naš vrsni risar Stipan Kujundžić i koji podučava mlade ovome poslu". 

Od rada do ila

Iako su večer prije velika kiša i nevrijeme organizatorima dodatno otežali pripreme oko ove manifestacije, Takmičenje risara je proteklo onako kako je i planirano. Ranim jutrom isplela su se uža, domaćini su dočekali goste, te su risare i okupljene posjetitelje ručkonoše (žene koje nose ručak) poslužile risarskim ručkom koji je poseban doživljaj, ne samo zbog menija koji je u ponudi (slanina, kruv, kiselna i luk) nego i zbog ambijenta gdje stolove i stolice zamjenjuju bale slame. Kako nitko ne bi ostao žedan bile su zadužene mlađe cure (djevojke) i djeca vodonoše. 
Nakon ručka (doručka) u rukama gradonačalnika Subotice Stevana Bakića oglasilo se zvono za početak natjecanja. Uslijedio je prikaz ručnog košenja žita, rukovetanja, pravljenja snopova i sadivanja krstina. Kuhala se i tarana, i to ona domaća, s divenicom (kobasicom), a za najbolje u ovoj kulinarskoj disciplini proglašena je ekipa Auto kuće Tasić gdje je glavni kuhar bio Kristijan Markuš, a pomoćni Srđan Lazić, koji su rekli da tajnih sastojaka nije bilo, nego velika volja za sudjelovanjem. Drugo mjesto pripalo je ekipi Alaj dimi koju su činili glavni kuhar Ivica Sekereš i pomoćni Ivica Tumbas, dok su se na trećem mjestu našli tavankutski vatrogasci, odnosno kuhari Pere Stantić i Ivica Kolar. Je li žiri bio u pravu mogli su provjeriti i sami posjetitelji, a budući da se ni iz jednog kotla/kotlića nije ništa bacilo, možemo zaključiti da je tarana bila odlična. 
Za sve one koji vole i nešto slatko u ponudi su bili fanki (krafne) s pekmezom. 
Tijekom programa nastupili su i najmlađi članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo, a nije izostala ni dječja igra kasalisica, za koju su nam pravila pojasnile Matea Bako i Barbara Dulić. Igrači se smiju kretati samo po obilježenom terenu, a onaj tko je u krugu je vija. Ostali trče po terenu, a kada netko bude uhvaćen, preuzima ulogu vije. Usput su nam rekle i podatak da ovu igru igraju samo na Takmičenju risara, ali već nekoliko godina zaredom. 
Kada smo već kod djece, valja spomenuti i njihovu želju da sljedeće godine bude više ponude upravo za najmlađe posjetitelje, kojih je ove godine bilo u velikom broju. 

Novaca sve manje   

UBH Dužijanca je ove godine, kao i sve druge udruge i manifestacije dobila znatno manje financijskih sredstava od Grada Subotice. Okupljenim medijima gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je pojasnio da je takvo stanje prouzrokovala epidemija koronavirusa, ali da je u razgovoru s organizatorima obećao da će kod rebalansa proračuna pokušati iznaći neko rješenje da se Dužijanca dodatno pomogne. 
„Ovo je jedna od najvažnijih svečanosti kada se ide u susret danu Dužijance. Osnivač ove manifestacije je u prošlosti imao odličan osjećaj motivirati mlade natjecateljskim duhom, čime bi ih potaknuo na usavršavanje posla oko risa, a time i da očuvaju praksu svojih predaka. Grad Subotica će uvijek podržavati i ovu manifestaciju, jer je Dužijanca postala svetkovina Grada kojom se mi ponosimo", kazao je među ostalim gradonačelnik Bakić.
Prije dodjele darova najboljim risarima i risarušama, UBH Dužijanca se na poseban način zahvalila Mariji Kujundžić koja je protekla tri desetljeća vodila brigu o pozivanju i animiranju risara, te o vođenju brige oko risarskog ručka i tko će ga poslužiti. Kako su istaknule voditeljice Josipa Dulić i Josipa Stantić, ovo je samo jedan mali vid zahvalnosti i poziv Mariji da ne posustane ni u godinama koje slijede.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. Vukov )

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima