Dužijanca u Đurđinu

Objavljeno: 18.08.2022. Pregleda: 70

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju, 7. kolovoza 2022. godine, proslavljena je Dužijanca u Đurđinu. Nositelji ovogodišnje zahvale Bogu za žetvu i novi kruh bili su bandaš Marko Zubelić i bandašica Regina Dulić, te mali bandaš Nenad Ivković Ivandekić i mala bandašica Marina Šarčević. U crkvi sv. Josipa Radnika misu je predvodio kancelar Srijemske biskupije vlč. Tomislav Lasić uz koncelebraciju župnika crkve sv. Marka Evanđelista iz Žednika Franje Ivankovića i svećenika domaćina vlč. Danijela Katačića. 

Vlč. Lasić je u propovijedi kazao kako zrno mora biti u hladnoći i tami da bi izraslo u klas, a zrnje mora proći kroz mlin da bi postalo brašno i kruh. U molitvama se zahvaljujemo Bogu na darovima, pa tako i kruhu. Kazao je kako se kruh lomi i dijeli za druge, te poručio da se i mi moramo „lomiti da bismo nahranili što više onih oko sebe".
Misno slavlje uzveličali su brojna mladež i djeca odjevena u narodne nošnje. Također, mladi su se potrudili da urede crkvu pletenim vijencima od vlaća žita.
„Kruna" đurđinske Dužijance bila je u znaku euharistije, a izradila ju je Marica Vidaković. 

Misno slavlje uzveličao je Katedralni zbor Albe Vidaković iz Subotice pod ravnanjem Miroslava Stantića.
U večernjim satima upriličena je književna večer Rič pod đermom, a nakon toga i Bandašicino kolo koje je okupilo lijep broj mještana, ali i gostiju.

Izvor: Hrvatska riječ N. S.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima